ZETApress

hírportál

Célzott fogyasztóvédelem

Kötözött sonkaA fogyasztóvédők kiemelten ellenőrzik a húsvéthoz köthető termékeket ? tudtuk meg délelőtt az Innovációs és Technológiai Minisztérium húsvéti kiemelt fogyasztóvédelmi ellenőrzésről tartott sajtótájékoztatón, a Vámház körúti Vásárcsarnok földszintjén.

A kormány számára kiemelten fontos a családok biztonsága, a vásárlók megtévesztésének kiszűrése, ezért húsvétig kiemelten ellenőrzik a fogyasztóvédők az ünnepi szezonális termékeket, a sonkákat, a csokoládé figurákat és a pálinkákat. A magyar családok nyugodt húsvéti készülődését szolgálja az országos fogyasztóvédelmi vizsgálat, amely során március közepe óta az üzletekben, webáruházakban, vásárokon, piacokon ellenőriznek a fogyasztóvédők ? hangsúlyozta Kara Ákos, az ITM infokommunikációsért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára.

Keszthelyi Nikoletta, az ITM fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára ismertette: a húsvéti ellenőrzés során eddig 77 terméket vizsgáltak a minisztérium akkreditált laboratóriumában, a tapasztalatok szerint eddig elsősorban a fogyasztói tájékoztatással volt gond. A 77 vizsgált termékből 37 sonka, 20 csokoládé figura és 20 pálinka volt. A sonkák közül négy nem felelt meg az előírásnak, három nyers sonkánál a sótartalommal volt probléma, egy gépsonkában az előírtnál kevesebb fehérjét találtak, illetve a nedvessége magasabb volt a megengedettnél. A kifogásolt sonkák közül három már lekerült a polcokról.

A helyettes államtitkár elmondta, a húsvéti csokoládé nyuszik közül 5 étcsokoládéból és 15 tejcsokoládéból készült terméket ellenőriztek. A 20 csoki nyúlból egy címkézésével akadt probléma, a tejcsokoládé figura csomagolásán a megengedett növényi zsiradék felhasználását nem tüntették fel. A vizsgálaton jól szerepeltek a pálinkák, mind a 20 termék megfelelt az előírásoknak. A fogyasztóvédők 500 üzletben végeztek próbavásárlást, az üzletek 40 százalékánál találtak kifogásolnivalót. Tipikus volt az árfeltüntetéssel kapcsolatos probléma, például az akciós terméket a kiírtnál magasabban akarták értékesíteni. A kereskedők szinte minden esetben adnak blokkot, így a vásárlást követően ellenőrizhető, hogy a polcon feltüntetett árért adták-e el a terméket ? mondta Keszthelyi Nikoletta.

Az eseményt követően a Budapesti Kormányhivatal munkatársai bemutató fogyasztóvédelmi ellenőrzést végeznek a helyszínen. A magyar családok védelme érdekében Európa egyik leghatékonyabb fogyasztóvédelmi intézményrendszere dolgozik a hétköznapokban. Az uniós termékbiztonsági riasztási rendszerbe tavaly csak Németország és Franciaország küldött be Magyarországnál több jelzést. A hazai fogyasztóvédelem az ünnep békéjét fokozott ellenőrzésekkel, a kiemelt termékcsoportok célzott vizsgálatával őrzi 2019 húsvétja előtt is.

Szóljon hozzá!