ZETApress

hírportál

Tűzvédelem ROCKWOOL-lal

Az előző évekhez hasonlóan, idén is megrendezi hagyományos konferenciáját a ROCKWOOL az április 03-án szerdán nyíló Construma Építőipari Szakkiállításon ? tudatta Nagy Ákos, VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda.

A XVII. ROCKWOOL Építészeti és Tűzvédelmi Konferencián ez évben az energia-hatékony épületek tűzvédelmi kérdéseit boncolgatják. A rendezvény nagy hangsúlyt helyez a különböző szakági tervezők együttműködésére és felelősségére. A XVII. ROCKWOOL Építészeti és Tűzvédelmi Konferencia a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozatának, és a Budapesti és Pest megyei Mérnöki Kamara szakmai továbbképzéseként, a Construma 2. napján, április 4-én csütörtökön kerül megrendezésre a Hungexpo Vásárközpontban.

Az idei esemény témája az Energia-hatékony épületek tűzvédelmi kérdései szakági tervezői szemszögből. A mostani konferencia elsősorban nem a tűzvédelmi tervezőknek szól, inkább az építész és szakági tervezőket, felelős műszaki vezetőket, műszaki ellenőröket kívánja megszólítani, mint a tűzvédelmi előírások teljesüléséért ugyancsak felelős személyeket. Természetesen a tűzvédelmi tervezők és szakértők is hasznos ismeretekkel gazdagodhatnak az eseményen, ami a szervezők reményei szerint nagyban segítheti az egyes szakágak közötti mindennapi kommunikációt.

A bevezető előadásban Lestyán Mária, a ROCKWOOL Hungary Kft. szakmai kapcsolatokért felelős igazgatója tekinti át a jogi környeztet, különös tekintettel annak a kérdésére, hogy ki miért és meddig tartozik felelősséggel.

Az első blokkban az előadók az energia-hatékony épületek legújabb műszaki megoldásainak tűzvédelmi nehézségeit taglalják, különös tekintettel az energetikai követelmények kontra tűzvédelem, az energetikai követelmények teljesíthetősége a tartószerkezeti kihívások tükrében, illetve az építési készletek és építményszerkezetek tényleges teljesítmény igazolásának nehézségeire és lehetőségeire.

Az előadásokban olyan gépészeti rendszerek tűzvédelméről is szó lesz majd, amire a figyelem nem szokott kiterjedni (mint például az aktív és klíma homlokzatok, árnyékolók, növényfuttatók), vagy arról, hogy energetikai felújításnál milyen szerkezeti, gépészeti megoldást válasszunk, pl: a megfelelő energetikai számítás, a felújítási javaslat előtt tisztázandó tűzvédelmi kérdések, bevonandó szakági tervezők köre. Végezetül nem lehet elmenni az építési termékek, építési készletek és építményszerkezetek tényleges teljesítmény igazolásának nehézségei és lehetősége mellett sem. Tehát, hogy milyen dokumentumok szükségesek, mit, mivel és hol kell igazolni.

A konferencia második előadás blokkja a beszédes Szakági tervezők együttműködése és felelőssége a tűzvédelemért cím jegyében a szakmák közötti együttműködésre fókuszál. Ezen előadások energetika-hatékony gépészeti megoldások tűzvédelmi kérdéseivel (pl. gépészeti hálózatok, szellőző rendszerek tűzbiztonsága), a tűzvédelmi és gépészeti rendszerek villamos szakági kapcsolataival (pl. épület-automatizált rendszerek, okos házak, tűzjelző által vezérelt nem csak tűzvédelmi (pl. árnyékoló) rendszerek, valamint arra fókuszálnak, hogy a tervezés mely fázisában kellene bevonni a tűzvédelmi tervezőt, érintve a szakmák közötti kommunikációs hiányosságok kihatásait a tervezési és kivitelezési folyamatokra.

A rendezvényt szakmai továbbképzésként ismeri el a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozata, Építési Tagozata, Épületgépészeti Tagozata, Energetikai Tagozata, Elektrotechnikai és Épületvillamossági Tagozata; valamint a Magyar Építész Kamara is.

MÉK tag ingyenesen vehet részt a konferencián és tekintheti meg a kiállítást kizárólag április 3-5-e között a szakmai napokon (hétvégén nem!), amennyiben idekattintva regisztrál.

MMK tag ingyenes részvétellel vehet részt a konferenciánkon plusz a képzési díjat kell megfizetnie a kamarának, amennyiben erre szüksége van, ha idekattintva regisztrál.

Nem MÉK vagy MMK tag kedvezményes belépőt vásárolhat, akár a családtagjaik számára is április 3-7-e között 1500 forint/nap/fő áron, amennyiben idekattintva regisztrálnak.

Szóljon hozzá!