ZETApress

hírportál

Meggondolatlan panelbontás

Tegnap délelőtt 11 órakor az óbudai Szőlő utca 94. számú épülettel szemben található parkolóban Oroszvári Péter, a Societas ? Új Mozgalom elnökhelyettese, Vas megye 5-ös számú választókerületének országgyűlési képviselőjelöltje Röhögjük ki együtt Lévai ?panelbontó? Zoltán javaslatát! ? címmel sajtótájékoztatót tartott.

A MSZP rendezvényét egy MDF-es ötlet ihlette. Az áprilisi választásokra készülő párt parlamenti képviselőjelöltje úgy akarná megtisztítani a főváros levegőjét, hogy a III. és a XI. kerületi tízemeletes panelházak legfelső lakószintjét lebontaná, mert szerinte ezek állnak az uralkodó szélirány útjában. Lévai úgy véli, hogy a 10. emelet eltüntetése nyomán az immár szabadon szárnyaló szelek kisöpörnék a szmogot a fővárosból.

Jómagam 1972-től ?75-ig az óbudai és kelenföldi lakótelepeket is felépítő 43-as ÁÉV Lakatos részlegénél dolgoztam a XV. kerületben. Az újpalotai és csepeli lakótelepet a Dunakeszi 3-as Házgyár, az óbudait és a békásmegyerit a Szentendrei úti 1-es Házgyár, míg a kelenföldit és a Füredi útit a Gyáli úti 2-es Házgyár paneljeiből építették. Mi a Fémmunkás Vállalat erkély- és lépcsőkorlátait, valamint a tetőre kerülő liftgépházait szereltük fel Beregszászi Pál részlegvezető irányításával Csepelen és Újpalotán. Ez utóbbiakról a bontási ötletben szó sem esett.

A bontási tervben mindenki a legfelső lakószintre gondol. Eszünkbe sem jut, hogy nem csak ezt, de vele együtt a rajta lévő liftgépházakat is el kell bontani, majd a tízedik emelet eltüntetése után ezeket a kilencedik emelet fölé újra meg kell építeni. Amíg ez nem történik meg, addig értelemszerűen a lift sem működik. S nem csak ezeket, de a lebontott tetőantennákat is újra fel kell szerelni. A tetőt is újra kell szigetelni, amíg ezt nem teszik, addig az alsóbb szintek is beázhatnak.

Persze a liftnek nem is kell működni, hiszen az épületet a legfelső szint bontása idején a fentiek miatt teljesen ki kell üríteni. Egy magas házon csak toronydaruval lehet dolgozni, ezt kellően le kell keríteni. Ezekben az épületekben több száz lakás található ? Újpalotán tudok 520 lakásos panelházat is ?, s ennyi család elhelyezéséről kell az átépítés idején gondoskodni. Ez a munka egy-egy épület esetén hónapokig is eltarthat, s ennyi időre nem lehet a lakókat alkalmi szállásra, mondjuk egy tornaterembe összezsúfolni. A lakókat végleges helyre kell költöztetni, s helyükre az átépítést követően újakat költöztetni. Ha a legfelső lakószint végleg eltűnne, helyette a mostani lakóknak új otthonokat kellene valahol építeni.

Ezek a lakótelepek már rég nem állami tulajdonban vannak. Megvették őket a lakók, s mivel a magántulajdon jogállamban szent és sérthetetlen, nem lehet őket hatalmi szóval kiköltöztetni. Akik ott élték le az életüket ? hiszen ezek a házak 35-40 évvel ezelőtt épültek ?, azok ragaszkodnak a megszokotthoz. Ha elküldenék őket, perek százai-ezrei terhelnék a bíróságok amúgy is túlzsúfolt munkarendjét, s mivel minden döntés megfellebbezhető, a jogerős döntések csak sok-sok év múltán, jóval a 2010-14-es választási ciklust követően születnének meg.

Bízunk abban, hogy az MDF-es ötlet csak egy átgondolatlan megnyilatkozás volt. Arra lett jó, hogy a kampányban beszélhessünk róla. Ha mindenképp a magas házak ellen vagyunk, inkább az ezután épülőknél kell erre gondolni, s az építési engedélyek kiadásakor kell az emeletszámot korlátozni. Sajnos ez sem történik meg, hiszen számos olyan épület készült Budapesten az elmúlt években, amely a ?70-es években épült lakótelepeknél jóval magasabb.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Arany Alkony, vagy sötét vég? | ZETApress

Szóljon hozzá!