ZETApress

hírportál

Ötezer új fa a XIII. kerületben

Faültetés, udvarzöldítés, közösségformálás. Több mint 5000 fát telepített 5 év alatt a XIII. Kerületi Önkormányzat ? tudatta Gellért Lajos sajtóreferens.

Tavasz van, úgyhogy nemcsak virágoznak a fák, de újranyílnak a XIII. Kerületi Önkormányzat zöldítési pályázatai is. Sőt a mai napon 260 közterületi fa telepítése is megkezdődik a kerületben, hiszen a klímavédelmi célok elérésének egyik legfontosabb eszköze a zöldfelületek növelése. A XIII. Kerületi Önkormányzat idén összesen 800 új fát ültet, köztük kőrist, platánt, oszlopos juhart, gleditsiát, ostorfát. Ezzel a 2015-2019 között a helyi közterületeken telepített fák száma 5598-ra emelkedik. Közben már lehet jelentkezni a kerület Udvarzöldítési Pályázatára is, amelynek célja a társasházak belső udvarainak zöldfelületi és arculati fejlesztése, illetve kiírták a Lakossági Zöldterület-védnökségi Pályázatot is. A zöld gondolat és a partnerség, az együttműködés a kerület lakóival kiemelten hangsúlyos a XIII. Kerületi Önkormányzat zöld-fejlesztési stratégiájában is.

Most tavasszal 260, ősszel 540 fát ültet a XIII. Kerületi Önkormányzat a városrészben. A tavaszi ültetésekhez a felmérést már elvégezték: a 260 fából a Kámfor utcába 55 kőris, a Balzsam utcába 20 platán, az Országbíró sétányra és a Hajdú utcába 15-15 oszlopos juhar, a Szabolcs utcába 15, a Visegrádi utcába 10 gleditsia, a Tahi utcába 21 ostorfa kerül. A fák körmérete legalább 16-18 centiméter, ám van, ahova úgynevezett túlkoros fákat visznek. A kifejezés azt takarja: továbbnevelt és erősebb a fa, nagyobb a törzsátmérője. 2015 és 2018 között összesen 4798 fát ültetett a kerület. Az idei fatelepítésekkel már több mint ötezerre emelkedik azon fák száma, amelyeket az önkormányzat telepített az elmúlt öt évben.

A 260 közterületi fa tavaszi telepítési költsége 28,6 millió forint, amit a XIII. Kerületi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjából finanszíroznak. Ugyancsak innen jut forrás ? 10,8 millió forint ? a 2017 őszén és 2018 tavaszán telepített fák fenntartására is. 2018-tól a fapótlási-megváltási díjak befizetései az önkormányzat Környezetvédelmi Alapjába kerülnek, és az alap forrásai a fatelepítésre és a kerületi faállomány fenntartására is fordíthatók.

Időközben ? 2019. március 20-ai határidővel ? kiírták a XIII. Kerületi Önkormányzat Lakossági Zöldterület-védnökségi Pályázatát, amely keretében társas-házi, lakásszövetkezeti lakóközösségek vehetnek gondoskodó védnökségükbe ? ugyancsak az önkormányzat anyagi támogatásával ? közterületi előkerteket, fasori sávokat, parkrészeket, kutyafuttatót. A közösségformálás egyik programja másfél évtized alatt zöld mozgalommá vált a kerületben: tavaly a pályázók összesen 117 ezer 570 m2 zöldfelület gondozását vállalták.

A XIII. Kerületi Önkormányzat másik, Udvarzöldítési Pályázatának célja a társasházak belső udvarainak zöldfelületi és arculati fejlesztése, a lakóközösségek összefogásának támogatása az önkormányzat szakmai (kerttervezői) és anyagi segítéségével. A pályázat benyújtásának határideje: 2019. április 30-a.

A komplex közterületi megújításokat tartalmazó AngyalZöld, illetve AngyalZöld+ programok keretében az önkormányzat az épített és természeti környezet harmóniáját, a lakosok életminőségét javító, a közösség igényeihez folyamatosan alkalmazkodó közterületi és zöld-hálózati rendszer kialakítását és működtetését tűzte ki célul. Az önkormányzat a programok kidolgozása és megvalósítása során partnerségre törekszik a lakossággal, civil szervezetekkel, helyi cégekkel, közterületi szolgáltatókkal.

Szóljon hozzá!