ZETApress

hírportál

Szabad Sajtó-díjak a Flamencoban

Alföldi Róbert színművész-rendezőnek, Gál J. Zoltán lapszerkesztőnek és Rózsa Péter rádiós szerkesztőnek adta át idén a Szabad Sajtó-díjat a Magyar Szocialista Párt Szabad Sajtó Alapítványa ma délelőtt az újbudai Flamenco Hotelben. Fotóink Vigh Alex felvételei. A tavalyi díjátadásról idekattintva olvashatunk.

A Szabad Sajtó Alapítvány 1848. március 15-re emlékezve 1994 óta adományoz Szabad Sajtó-díjat azoknak, akik akár egzisztenciájuk veszélyeztetésével is kiállnak a szabad nyilvánosság, a sajtó szabadsága mellett. ? A díj alapítói 1994-ben valószínűleg nem gondoltak arra, hogy 2019-ben, az Európai Unió kellős közepén még van értelme beszélni a szabad sajtó működéséről ? mondta Kránitz László, az alapítvány kuratóriumának elnöke.

? Nem egy ilyen szabad sajtóért küzdöttek, amilyen ma Magyarországon van, hiszen a jelenlegi kormányzó pártok mindent megtesznek a szabad sajtó ellen. Elvesznek, tönkretesznek, bezárnak, megszüntetnek, összevonnak, saját pénzzel tömik ki saját médiavállalkozásaikat. Teljes egészében tönkretették a vidéki sajtót, az önálló véleményformálást gyakorlatilag üldözik, a kritikát nem tűrik ? tette hozzá.

? Már a díjat is félnek az emberek elfogadni, épp ezért nagyon büszke arra, hogy még mindig vannak olyan emberek, akik vállalják a véleményüket. Akik a díjat kapták, egész életútjukkal kiérdemelték azt: céljuk mindig is az volt, hogy önálló, szabad véleményt fogalmazzanak meg, s a mindenkori, regnáló kormánnyal szemben is elmondják kritikájukat ? fejezte be ünnepi beszédét az elnök.

Alföldi Róbert (1967. Kalocsa) a Nemzeti Színház volt igazgatója, színművész, rendező, műsorvezető, számos hazai és külföldi színházi díj és elismerés tulajdonosa. Bár előfordult, hogy nagy érdeklődéssel várt vidéki szerepléseit a helyi hatóságok lemondták, elhallgattatni soha nem tudták.

Gál J. Zoltán (1973. Budapest) egykori kormányszóvivő, politikus, korábban és politikusi pályáját követően újra újságíró, a Vasárnapi Újság főszerkesztője volt. Évekig meghatározó szerepet játszott a baloldalon és a kormánypolitikában is. A baloldalért tett erőfeszítéseiért és kiemelkedő újságírói munkájáért kapta a díjat.

Rózsa Péter (1953. Békéscsaba) korábban a Magyar Televízió számos műsorának szerkesztő műsor-vezetője, jelenleg a Klubrádió főszerkesztő-helyettese. Egyike volt azoknak, akik tiltakozásul visszaadták állami kitüntetésüket akkor, amikor Bayer Zsolt kormánypárti bértollnok magas állami kitüntetést kapott. Rózsa azt mondta akkor: elképzelhetetlen, hogy a neve Bayerével egy lapon szerepeljen.

Szóljon hozzá!