ZETApress

hírportál

Mi történt Szegeden?

Felszállás az első ajtónMegalázták a 87 éves nénit a szegedi helyi járaton. Otthon felejtette az utazási igazolványát, ezért rendőrt hívtak rá, akik rögzítették adatait. Ezután nemcsak pótdíjazták, de új igazolványt is kellett készíttetnie és bemutatnia, s az egész hercehurca több mint másfél ezer forintjába került ? olvastuk a minapi híradásokban.

Az egész történet azért érdekes, mert minden 65 éven felüli magyar és európai uniós állampolgár ingyen utazhat a tömegközlekedési járatokon, s ehhez nem kell külön igazolvány váltania. Képzeljük csak el, ha egy idős honpolgárunk megérkezvén Szegedre csak a vonatból leszállva tudná meg, hogy a villamosra-buszra-trolira csak fényképes utazási igazolvánnyal szállhat fel! El kéne előbb mennie több száz forintért fényképezkedni, utána újabb forintokért igazolványt készíttetni azért, hogy alanyi jogon ingyen utazzon a járműveken! Gondolom, ezt senki sem hiszi el, inkább csak a cikkíró felesleges hangulatkeltése volt. Csak arra volt jó, hogy beinduljon a kommentháború.

A kormánypárti hozzászólók Botka László szegedi szocialista polgármester nyakába varrták a néni megalázását, míg az ellenzéki hozzászólók Tarlós Istvánt szidták a budapesti közállapotért, pedig a fővárosi ellenőrök sosem zaklatják az öregeket. Néhány nagyokos azt is megírta, hogy a járműveket azért kamerázzák be, hogy a sofőrök jegy- és bérlet-ellenőrzését figyeljék az első-ajtós járatokon, de ez sem igaz! A kamerák a bűncselekmények megelőzését és felderítését szolgálják több-kevesebb sikerrel. Sem ezek, sem a bolti, banki és utcai kamerák arcfelismerő rendszer nélkül vajmi keveset érnek.

Mivel a helyi járatokon a sofőr csak ritkán árul jegyet, nem is lenne érdemes ellenőrizni. A helyközi járatokon más a helyzet, ott a sofőrtől kell jegyet vagy bérletet venni, így módja van visszaélésre. Lehet zsebre dolgoznia: teljes árú jegy helyett ?véletlenül? 90%-os kedvezményeset adni, az ismerős utast félárért jegy nélkül felengedni, s így mindketten jól járnak. A forgalmi ellenőrök az utasok jegyeinek-bérleteinek megnézésével tulajdonképp a járművezetőt ellenőrzik, s ha 2-3 hibát találnak egy járaton, úgy a járművezetőt hanyag munkavégzésért vonják felelősségre a főnökeik.

S miért nem csalásért jelentik fel a vétkest? Mert az utas mindig azt mondja, hogy teljes árat fizetett és nem nézte meg a jegyet, vagy nem találja azt. A kétezres évek elején magam is másfél évig ellenőrködtem, tudom, mit beszélek! A sofőr meg azt mondja, hogy véletlenül elütött valamit, amit nehéz lenne szándékosnak minősíteni. Nyílt titok volt a volántársaságnál, hogy a sofőrök az ellenőrök távozása után elvették az utastól a csekket és befizették helyette a pótdíjat. Megérte nekik, mert így nem jelentették fel lopásért és nem rúgták ki azonnali hatállyal őket a főnökeik!

Szóljon hozzá!