ZETApress

hírportál

Ferencvárosi intelligencia

A Continental technológiai vállalat délután hivatalosan is megnyitotta a ferencvárosi Mesterséges Intelligencia Fejlesztő Központját a Köztelek utcai CityGate Irodaház 2. épület V. emeletén.

Jens Brüning központvezető a köszöntője után röviden bemutatta a Fejlesztő Központ fejlődésének eddigi történetét, melyet dr. Sascha Semmler, a Continental Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) üzletágának kamera program menedzsment vezetője, Ralph Lauxmann, a Chassis & Safety divízió Systems & Technology területének vezetője és dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszéde követett.

A virtuális szalag átvágását követően a Continental élőben bemutatott néhány példát a fejlett Mesterséges Intelligencia (MI) alapú technológiai megoldásaiból, amelyek kulcsfontosságúak az önvezető járművek fejlesztésében. Ilyen például a gyalogosok testtartásának vizsgálata, hogy jobban előre jelezhetők legyenek a szándékaik.

Budapestről alakítják a jövő mobilitását

? A Mesterséges Intelligencia Fejlesztő Központ a Continental vállalat magyarországi működését az automata vezetéshez szükséges megoldásokkal látja el ? hangsúlyozta Jens Brüning, a budapesti Mesterséges Intelligencia Fejlesztő Központ vezetője. ? Az 1400 m2-es telephelyünk Budapest szívében egyedülálló lehetőséget nyújt az elkötelezett és motivált szakértők számára, akik aktívan szeretnék alakítani a jövő mobilitását. Inspiráló és kényelmes munkakörülményeket, a fejlesztésekhez szükséges high-tech felszereléseket, és modern belső kialakítást biztosítunk munkatársainknak, teret adva a kreativitásnak és az ötleteknek. A csapatunk jelenleg MI specialistákból, date-menedzserekből, DevOps mérnökökből és alkalmazás fejlesztőkből áll. Az elkövetkező hónapokban folyamatosan bővülünk majd, hogy elérjük a célul kitűzött 100 fős létszámot ? tette hozzá.

? Az új Mesterséges Intelligencia Fejlesztő Központ létrehozása fontos mérföldkő a Continental számára az automata vezetés felé haladó úton. Az itt fejlesztett megoldások jelentősen hozzájárulnak majd ahhoz, hogy az automata vezetéshez használt rendszereink már a közeljövőben használatra készek legyenek, így biztonságosabbá tesszük a közlekedést ? mondta dr. Sascha Semmler, a Continental Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) üzletágának kamera program menedzsment vezetője, aki Michael Zydek, a Continental Engineering Systems vezetője helyett érkezett a megnyitóra.

Technológiai megoldások demonstrálása a mesterséges intelligencia használatával

? Amíg nem értjük meg teljes-körűen és biztonságosan a környezetünket, addig nem beszélhetünk automata vezetésről ? mondta Ralph Lauxmann, a Chassis & Safety divízió Systems & Technology terület vezetője. Az emberekhez hasonlóan a rendszernek is észlelnie kell a közlekedés többi résztvevőjét, az utat és a lehetséges akadályokat. Egy ilyen rendszer fejlesztése sok kihívást tartogat, számos különböző komponensből áll, amelyeket külön kell kialakítani, majd egy rendszerbe integrálni. A budapesti irodánk csupán pár hónap alatt már komoly eredményeket ért el: gépi tanulási módszereket fejlesztünk, alkalmazunk, illetve integrálunk.

A fejlesztés előkészítésétől a termék tervezéséig tartó folyamat rendkívül lerövidül Budapesten. Az új megoldások azonnal beépíthetők a speciálisan felszerelt teszt járművünkbe, hogy a szakértőink a valós életben szerezhessenek tapasztalatot. A megnyitó során ezek a környezetérzékelő szenzorok is bemutatásra kerültek. A látogatók betekintést nyerhettek abba, hogy a Mesterséges Intelligenciát hogyan használja fel a gyakorlatban a Continental a jövő automata vezetői rendszereinek fejlesztése során.

A vendégek többek között megtekinthették a Continental újgenerációs gyalogos felismerő rendszerének interaktív élő demonstrációját. Ez a funkció felelős a jármű környezetében lévő gyalogosok észleléséért, a védelmük érdekében. Amíg a jelenlegi fejlett vezetést segítő rendszerekben használt klasszikus gyalogos felismerő technológia csupán arról szolgáltat információt, hogy hol található a gyalogos, addig a következő generációs rendszerek már mesterséges intelligencián alapuló tanulási módszereket használnak.

Ezáltal sokkal több információt képesek átadni: például beazonosítani az emberi test különféle részeit (kezeket, könyököt vagy vállat), ami alapján egy algoritmus előre jelzi az észlelt személy testtartását és várható mozdulatait. Ebből következtetéseket tud levonni a mozgásuk és figyelmük irányáról, ezáltal is növelve a biztonság szintjét. A látogatók saját maguk is megtapasztalhatták ezt az új Mesterséges Intelligencián alapuló megoldást.

Szóljon hozzá!