ZETApress

hírportál

Cselekvő példaképeink

Díjátadás az MTA DísztermébenÜnnepélyes gálaesten adták át a Jószolgálat-díjakat tegnap este a Magyar Tudományos Akadémia I. emeleti Dísztermében. Harmadik éve jutalmazzák a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány által létrehozott szakmai díjjal a szociális munkások, szervezetek, valamint önkéntes segítők és civil közösségek kiemelkedő munkáját.

A Jószolgálat-díj az élet számos területéről láthatóvá teszi az ország cselekvő segítőit, akik a fogyatékkal élőkért, szenvedélybetegekért vagy abban érintettekért, nevelőszülői családokért, kisebbségekért, idősekért, állami gondozott fiatalokért, gyermekvédelemre vagy épp hajléktalan ellátásra szoruló embertársainkért hivatásszerűen vagy önkéntesen példamutató módon segítenek.

A Jószolgálat-díjak kiosztására február 10-én, Twickel-Zichy Mária Terézia grófnő 75. születési emléknapján került sor, akit egész életében a humánum és a a rászorulókért iránti felelősségvállalás vezetett. A cselekvés díját fia, Báró Twickel György, a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány alapítója és kuratóriumi elnöke három éve hívta életre, édesanyja szellemi öröksége előtt tisztelegve. ? Máig útmutató és példaértékű számomra az a szeretet és alázat, ahogyan édesanyám minden támogatásra, segítségre szoruló embertársa felé odafordult, ezért is fontos számomra, hogy éppen a születésnapján adhatjuk át ezt a rangos elismerést, láthatóvá téve mindazt a jót, amit ember az emberért nap mint nap megtehet ? emelte ki az elnök az ünnepélyes gálaest megnyitóján.

Tóth Simon Ferenc, a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány képviselője beszédében kiemelte, hogy évről-évre több pályázat érkezik az ország minden pontjáról és a határainkon túlról egyaránt a jelölési időszak során. Idén a hét nagy magyar segélyszervezeti partnerből álló szakmai zsűri közel 800 jelölésből választhatta ki az életműdíjast, a 3-3 hivatásszerűen végzett szociális munkást és hivatásos szervezeti díjazottat, akik átvehették a Jószolgálat-díjakat. Az önkéntes kategóriákról ? mint tíz napja megírtuk ? januárban ismét a közvélemény dönthetett, a felterjesztett jelöltek közül került kiválasztásra az év önkéntes segítője és civil közössége 3147 szavazat alapján.

Nyáry Krisztián író, könyvkiadó, irodalomtörténész, a Jószolgálat-díj 2018/19-es évadának nagykövete szerint a hétköznapi hősök, akik idejüket, munkájukat, figyelmüket áldozzák másokért, kiemelt figyelmet érdemelnek a történelem minden időszakában. Balla Eszter, színművésznő, a Jószolgálat-díj másik nagykövete elkötelezett figyelemmel kísérte végig a jelölést, a jelölteket és a díjazottakat, folyamatosan hangsúlyozva ennek a láthatatlan munkának a fontosságát. A telt-házas díjátadón a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szimfónia Programjának zenekarával közös produkciójával járult hozzá a méltó ünnepléséhez.

Az idei díjazottak

Hivatásszerűn végzett szociális munka, egyéni: Siposné Kohári Szilvia, Mezei Ádám, Tisza Levente. Hivatásszerűn végzett szociális munka, szervezeti: Fészek Gyermekvédő Egyesület, Magyar Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Drogterápiás Otthona, SZÉRA (Szociális És Rehabilitációs Alapítvány). Életműdíj: Tuczainé Régvári Marietta. Önkéntesen végzett munka, egyéni: Elekné Román Katalin. Önkéntesen végzett munka, közösségi: Völgyzugolyház Alapítvány a Kacifántosokért.

A díjakat a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány alapítója Báró Twickel György és a szakmai segélyszervezetek képviselői adták át. A Jószolgálat-díj egyedi díjtárgya és okleve mellett pénzjutalomban is részesültek az Alapítvány felajánlásában. Az életműdíjjal egymillió forint, a szervezeti kategóriák díjaival kétmillió forint, míg az egyéni kategóriák díjaival fejenként félmillió forint, az önkéntes közösségi kategóriában egymillió forint anyagi elismerés, továbbá a díj médiatámogató partnereinek ? index.hu, Képmás Magazin, Családháló.hu ? köszönhetően egy egész éves média-kampány is jár.

A Jószolgálat-díjátadó ünnepség önzetlen felajánlásokban is bővelkedett. Az önkéntes közösségi díjazott Völgyzugolyház Alapítvány munkatársai az elismeréssel járó pénzjutalom egynegyedét felajánlották a másik jelölt, az UCCU Alapítvány részére munkájuk és missziójuk megsegítésére. Az esten elhangzott egy jótékonysági adománygyűjtés is az önkéntes egyéni kategória 2. helyezettje, a jelen nem lévő Bútor Józsefné kérésének tolmácsolásában, aki egy darányi szegény sorsú család számára kért segítséget. A díjátadást követő közös fotózás után a földszinti állófogadáson folytatódott az ismerkedés, távozáskor pedig mindannyian egy-egy palack szekszárdi Twickel-bort kaptunk a SaltCom segítőitől.

Szóljon hozzá!