ZETApress

hírportál

Edison tér Angyalföldön

Edison tér AngyalföldönMa délelőtt ünnepélyesen felavatták az Edison teret Angyalföldön. A Váci út ? Fiastyúk utca ? Madarász Viktor utca ? Föveny utca által határolt terület a XIII. kerület és Budapest gazdasági fejlődése szempontjából is kiemelkedő jelentőségű.

Az Edison tér elnevezés onnan ered, hogy a Váci Greens irodaépületekben tömbnyi irodát bérel a General Electric (GE) vállalat, amelyet 1890-ben Thomas Alva Edison (1847?1931), minden idők egyik legnagyobb feltalálója alapított. A téravatón dr. Tóth József polgármester és dr. Ascsillán Endre, a General Electric (GE) Magyarország alelnöke mondott beszédet.

A XIII. Kerületi Önkormányzat képviselő-testületének kezdeményezésére a Fővárosi Közgyűlés döntött arról, hogy a jelentős beruházások között az újonnan kialakított közterület a XIII. kerületben Edison nevét vegye föl. Thomas Alva Edison az innovációs gondolkodás megtestesítője: 1093 szabadalom kapcsolódik a nevéhez. Volt olyan időszaka, amikor ötnaponta jelentett be egy-egy új találmányt. 1876-ban új laboratóriumot nyitott New Jerseyben, s ebből a laboratóriumból származik talán a legismertebb felfedezése, az elektromos izzólámpa. 1890-re Edison a különböző üzleteit az Edison General Electric (GE) Company-ban egyesítette.

Negyvenezer cserje, évelőnövény került a pihenőparkba

A GE Magyarország a XIII. kerületi Váci Greens irodaépületekben tömbnyi irodát bérel. A Váci Greens területe 21 ezer m2, melyből az építés során 5000 m2 zöldfelületet és 2500 m2 járdaburkolatot alakítottak ki. A XIII. Kerületi Önkormányzattal kötött szerződés alapján a tömbök közötti csaknem 2000 m2 területet közhasználat céljára adtak át az épületek üzemeltetői részére. Négy épület fogja közre az újonnan átadott Edison teret, ahol a cserjék és évelők összmennyisége megközelíti a negyvenezret. A víz-utánpótlást öntözőrendszer, a vízellátást az épületekhez tartozó kutak és esővíztartályok biztosítják.

A Váci Greens irodakomplexum az elmúlt évek egyik legmeghatározóbb és legsikeresebb budapesti megaprojektje. Elsőként nyerte el a BREEAM Excellent (környezettudatos épületminősítési rendszer) minősítést 2011-ben kimagasló színvonalú, zöld, ergonomikus munkakörnyezetével. A Váci úti irodafolyosó továbbra is a legkeresettebb a budapesti irodaingatlan-piacon.

Érdekesség a terület múltjából

A területen korábban (1935-től) a neves ELZETT Zár- és Lakatgyár működött; az elnevezés a tulajdonos, László Zoltán németesen ejtett monogramjából alakult ki. Alapvetően zárak és épületvasalások gyártásával foglalkoztak, majd ipari méretűvé tették a hazai kulcsgyártást. 1937-től a cilinderzár lett a legsikeresebb termékük. Az államosítás után új termékeket hoztak forgalomba. A cégalapításkor jellemző kisipari keretek óriásira tágultak, s Közép-Európa egyik legnagyobb zárgyártó központja jött létre.

Egykor 1200 ember dolgozott az üzemben, amelynek termelési értéke meghaladta az egymilliárd forintot; a termékek 25 százaléka exportra készült. Jelentős fejlesztés volt a Zsiguli autók zárainak gyártása. 1984-ben felvette az ELZETT Zár- és Lakatgyár nevet. 1991-ben részvénytársasággá alakult, 1995-ben privatizálták, 2001-től a Kaba Elzett Biztonságtechnikai Zrt. nevét viseli. 2010-ben a vállalat új helyre költözött.

Szóljon hozzá!