ZETApress

hírportál

Vitázik az ellenzék

Az MSZP és a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje is zöldebb Budapest, jobb közösségi közlekedés megteremtését nevezte céljának a baloldali pártok önkormányzati előválasztását megelőző vitán délután a Tas vezér úti Flamenco Hotel Konferenciatermében. A fővárosi ellenzéki összefogásról idekattintva olvashatunk.

Mindketten bevonnák a fővárosiakat a fontosabb döntésekbe és határozottabban állnának ki a Budapest érdekeiért a kormánnyal szemben. A Horváth Csaba MSZP) és Karácsony Gergely (Párbeszéd) véleménye egy kérdésben különbözött markánsan: Vitézy Dávidnak, a BKK korábbi vezetőjének megítélésében. Horváth szerint a volt cégvezető a szerződés aláírójaként felelős a 12 milliárd forintos kárt okozó elektronikus jegyrendszerért, Karácsony szerint viszont Vitézy Dávid BKK-vezérként kiváló munkát végzett. Mindkét jelölt rögzítette, hogy bármelyikük nyeri meg az előválasztást és a főpolgármester-választást, támogatni fogják egymást.

Horváth Csaba fővárosi képviselő a vita elején arról beszélt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kilenc éve indított háborút Budapest ellen, Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester mindenben kiszolgálta, azaz együtt tették tönkre Budapestet. Elmondta, Budapestnek szabadságra, önállóságra és pénzügyi függetlenségre van szüksége, erről szól másfél hete bemutatott programja, a Szabad Budapestet! Most! című dokumentum, amely tartalmazza, hogy a fővárosiak minden tíz befizetett forintjából egynek itt kell maradnia. Olyan Budapestet szeretne, amely az itt élőket szolgálja, biztonságos, tiszta, rendezett és zöld és ami mindannyiunk otthona lehet! Rögzítette azt is, nem lesz rajta pártja európai parlamenti listáján.

Karácsony Gergely azt mondta, ő nem beleszületett, hanem beleszeretett Budapestbe. Egy élő, élhető, emberközpontú várost akart építeni saját kerületében és egy ilyen várost szeretne a fővárosból is ? közölte a Párbeszéd társelnöke, aki Zugló polgármestere is. Egy olyan várost szeretne, amely emberközpontú és mindannyiunké, nem a Fideszé, nem az ingatlanbefektetőké és nem az autóké. Integrálni szeretné a sokszínű, változást akaró fővárosiakat. Egy mindenkiért! Mindenki Budapestért! ? adta ki a jelszót.

A kormány és a főváros viszonyát firtató kérdésre Horváth Csaba azt mondta, a NER-t csak erővel lehet legyőzni! Ezért megválasztásakor előbb tárgyalna arról, amit el szeretne érni, de ha ez nem vezet eredményre, akkor ki fogják kényszeríteni a fővárosnak kedvező döntést.

Karácsony Gergely szerint Budapestet meg kell védeni saját kormányától, és ha ellenzéki lesz a következő főpolgármester, akkor a kormány nem teheti meg, hogy folytassa a politikáját. Itt az ideje, hogy Budapest a sarkára álljon és ehhez olyan választási kampány kell, amely bevonja a budapestieket. Fő-polgármesterként minden kérdésben kikérné a budapestiek véleményét ? mondta. Ezzel Horváth Csaba is egyetértett, azaz szerinte minden fontos kérdésben társadalmi vita és népszavazás kell. A NER-rel nincs alku ? hangsúlyozta, hozzátéve, ha főpolgármester lesz, nem lesz fideszes helyettese.

Karácsony Gergely azon véleményét hangoztatta, hogy ahhoz, hogy 2022-ben megbukjon a kormány, most kell győznie az ellenzéknek, ehhez teljes ellenzéki egység kell. Az egységben ott kell, hogy legyen az MSZP baloldalisága, az LMP zöld-programja, a Momentum karcossága, a DK elkötelezettsége, a Jobbik nemzeti elkötelezettsége és kell a Párbeszéd, hogy ebből a sokszínű politikai akaratból egy egységet képviseljen ? magyarázta.

Horváth Csaba beszélt arról, hogy jelenleg tömeg- és nem közösségi közlekedés működik a városban. A minőséget nevezte a kettő közötti fő különbségnek és közölte, fontos a környezeti terhelés csökkentése, ezért környezetkímélőre kell cserélni a jelenlegi buszokat. Szólt arról is, tervei között szerepel, hogy minden születendő gyermek után ültetnek egy fát, ez évente 15 ezer új fát jelent. Hozzátette: évente százezer négyzetméter parkot építenek, újítanak fel.

Karácsony Gergely a BKK megerősítéséről beszélt és annak lehetőségéről, hogy a cég részt vegyen a regionális közösségi közlekedés szervezésében is. Mivel a közösségi közlekedés nem éri el a város számos pontját, fontos lenne egy pesti fonódó villamoshálózat és legalább meg kellene tervezni a metrók meghosszabbítását ? mondta. Mindketten egyetértettek azzal, hogy a dugódíj bevezetésének feltételei nem adottak.

Karácsony Gergely megerősítette: leállítaná a Liget-projektet, mert az ellentétes budapestiek érdekével, hiszen most is kevés a zöldfelület a fővárosban. Rákosrendezőt ajánlotta a múzeumi negyednek. Horváth Csaba szerint meglévő értékeket nem lehet tönkretenni, ezért a múzeumi negyedet inkább a Nyugati pályaudvarnál kellene megvalósítani. Szövetségesek lévén nem tartotta problémának, hogy Karácsony Gergely programja 90%-ban egyezik az övével.

Karácsony Gergely hozzátette, az előválasztás fontos része, hogy tanuljanak egymás felvetéseiből. Horváth Csaba programjából nem értett azzal egyet, hogy környezetvédelmi okokból a belvárosban egyes utakat le kellene vinni a föld alá. Ez pokoli nagy összeg, kicsit túlzás ? jegyezte meg. A zajterhelés csökkentése érdekében felvetette egy, a várostól távolabbi repülőtér építését. A Római-part árvízvédelme kapcsán mindketten a parttól távolabbi, a Királyok útja-Nánási úti védelmet javasolta. A hajléktalanokkal kapcsolatban az ellátórendszer megerősítéséről beszéltek.

A vita végén az előválasztáson történő részvételre biztatott Gy. Németh Erzsébet, a DK és Székely Sándor, a Szolidaritás képviselője. A baloldali előválasztás január 28-a és február 3-a között lesz, a részvételhez regisztrálni kell! Részletek idekattintva olvashatók.

Szóljon hozzá!