ZETApress

hírportál

Soma-díj az Átlátszónak

Erdélyi Katalin, Németh Dániel és Bátorfy Attila, az Átlátszó.hu újságírói: Orbán Viktor, a magánrepülőgép, a luxusjacht, és a Mészáros-klán ? tudjuk, hol nyaraltak idén nyáron című 2018. szeptemberi cikkükért vehették át a Transparency ? Gőbölyös Soma-díjat tegnap este az Impact Hub Budapestben, a Ferenciek tere 2. emeletén.

A csapat heteken át követte egy magánrepülőgép és egy máltai offshore céghez köthető luxusjacht útjait, nyomozásuk során felbukkant Orbán Viktor miniszterelnök, Mészáros Lőrinc családi és üzleti körei, kormánybarát üzletemberek, illetve az államigazgatás volt és jelenlegi tagjai. Az Átlátszó-cikk nemcsak szöveggel, hanem képpel és adatvizualizációval is dolgozik. Újságírója Erdélyi Katalin volt, a fotókat és a videókat Németh Dániel, míg az adatvizualizációt Bátorfy Attila készítette. Fotóink Vigh Alex felvételei.

Lőke András, a díjat odaítélő zsűri elnöke kiemelte még a beérkezett 16 pályamű közül Szabó András és Pető András orosz kapcsolatokról szóló Direkt36-os cikksorozatát, Brückner Gergely: MVM-hez kapcsolódó furcsa ügyeket bemutató cikksorozatát, Horváth Csaba László: Semjén Zsolt rénszarvas-vadászatáról az azóta megszűnt Magyar Nemzetben megjelent cikkét, továbbá Fabók Bálint és Jandó Zoltán egy kormányközeli ingatlan különleges gazdasági/politikai hátterét bemutató cikkeit. Megtudtuk továbbá, hogy a győztes cikkhez helyreigazítási kérelem nem érkezett, míg a tavaly díjazotthoz igen.

Szóljon hozzá!