ZETApress

hírportál

Szabad Budapestért

Szabad BudapestértSzabad Budapestet! Most! címmel hirdetett programot az MSZP főpolgármester-jelöltje. Horváth Csaba ma délelőtt ismertette programját a Városháza Bank szárny I. emeletén.

Az ellenzéki fővárosi képviselő sajtótájékoztatóján úgy értékelt, hogy Budapest valamennyi problémája a szabadság, az önállóság és a pénzügyi függetlenség hiányával írható le, programja ezekre kínál megoldást. Szerinte a több mint tíz éve fejlesztett dokumentum egyben vádirat is Tarlós István főpolgármester, Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz ellen, akik 2010 óta módszeresen rombolják és teszik tönkre a fővárost. Államosított és tönkre tett iskolák, kórházak, építési telekként átjátszott Városliget és tízezrével kivágott fák ? jellemezte a kormánypárt és a főpolgármester tevékenységét.

Horváth Csaba úgy látta, hogy Tarlós István az elmúlt években nem képviselte a fővárosiak érdekeit és ennek alapján alkalmatlan és méltatlan a folytatásra. Közölte, a szabad és erős Budapest nincs pénzügyi önállóság nélkül. A programjából kiemelte: minden Budapesten befizetett 10 adóforintból 1 forintot megtart a főváros, ha őt választják fő-polgármesternek. A következő 10 évben valamennyi fővárosi buszt elektromosra cserélnének, új villamosvonalakat építenének és meghosszabbítanák a metrót, biztosítanák az akadálymentes közlekedést is.

Nem a város parkjait építik be, hanem új parkokat létesítenek, évente százezer négyzetméternyit a következő öt évben. A hatóságok feladata nem a budapesti polgárok vegzálása, ezen változtatni fognak. Megjegyezte, hogy még nagyobb biztonságban érezzék magukat a budapestiek, parkőri hálózatot hoznak létre. Az egészségügy területéről szólva azt mondta: véget vetnek a fideszes rombolásnak, visszaszerzik a kórházakat, az önkormányzat maga kíván gondoskodni a budapestiek egészségéről. Hozzátette: jó iskolákat szeretnének Budapesten, versenyképes tudást, nyelvismeretet, nem horthysta erkölcstant, felesleges énekórákat vagy más hülyeségeket, amit a Fidesz vagy a KDNP kitalál.

Az MSZP-s képviselő közölte, a Fidesz nem tudja felszámolni a szegénységet, sőt újratermeli és megpróbálja láthatatlansági köntösbe burkolni. A szegények elleni háború egyik éllovasa Tarlós István ? mondta. Fel kell számolni a szegénységet, az embereket pedig segíteni kell abban, hogy ne váljanak hajléktalanná ? közölte. Elmondta, a Fidesz az elmúlt években a fővárosban csúcsra járatta a láncfűrészeket. Budapesten évente tízezren halnak meg a légszennyezettség miatt ? jegyezte meg. A parkosítás mellett arra is ígéretet tett, hogy minden budapesti gyermek megszületése után elültetnek egy fát, ez évente mintegy százezer fát jelent.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányának elnöke vízválasztónak nevezte 2019-et a magyar politikában, mivel két választás is lesz, az európai parlamenti és az önkormányzati. Szerinte a fővárosiak már 2014-ben is el akarták zavarni a Fideszt, amit csak törvénymódosítással tudott megakadályozni a kormánypárt, ezért a budapestiekben van revánsvágy. Budapesten most is többségben vannak az ellenzékiek, a liberális, a zöld, a baloldali és jobboldali demokratikus szavazók együttesen. A politikusok feladata az, hogy biztosítsák: egy jelölt maradjon a fő-polgármesteri posztért az ellenzéki oldalon ? hangoztatta. Egységben az erő, egy az egy ellen ? magyarázta, hogy miért van szükség a pártok összefogására. Azt kérte Horváth Csabától, hogy fő-polgármesterként tegyen a város tisztasága érdekében. ? Takarítsa ki a fővárost! Söpörje ki! ? fogalmazott azt javasolva, hogy ne csak a turisták által látogatott kerületeket takarítsák ki.

Tüttő Kata, a fővárosi MSZP alelnöke azt mondta, olyan jelölteket választanak, akik képesek változást hozni Budapesten. Szólt arról, hogy ma Budapesten nehezebb kifizetni egy albérletet, mint Berlinben vagy Bécsben. Olyan lakáspolitikát, szociális ellátórendszert, bérlakásprogramot szorgalmazott, amely egészséges, környezetbarát és megfizethető lakhatást biztosít.

Horváth Csaba kérdésre válaszolva beszélt arról, hogy az ő személyes ambíciói február 3-ig, a baloldali előválasztás végéig tartanak. Úgy látta, hogy Karácsony Gergelynek, a Párbeszéd főpolgármester-jelöltjének elképzelései és az ő programja között nagy átfedések vannak. Ha Karácsony Gergely nyeri az előválasztást, akkor támogatni fogja ? jelezte. Szerinte az előválasztáson addig kell menni, annyi fordulót kell tartani, amíg egy jelölt nem marad. Sermer Ádámot, a Liberálisok jelöltjét nem tartotta a város szakértőjének.

Volt kérdés az MSZP EP-listájáról is, mellyel kapcsolatban Kunhalmi Ágnes emlékeztetett arra, hogy az MSZP és a Párbeszéd közösen indul és várják a további csatlakozókat az együttműködéshez. A választmányi elnök személyes véleményét ismertetve közölte, kívánatosnak tartaná, ha már az EP-választáson is kialakulnak az együttműködés az ellenzéki pártok között és közös listán indulnának, a Jobbiktól az MSZP-ig! A Jobbikkal kapcsolatos álláspontjának változását azzal indokolta, hogy a pártba megtörtént a kívánatos szakadás, a Mi Hazánk Mozgalom kivált. A politikának ez egy adottsága, ezt el kell fogadni közszereplőként ? válaszolta arra a kérdésre, mit szól ahhoz, hogy ajtónak futós versenyeket hirdettek a közösségi oldalakon az MTVA Kunigunda útjai székházában történt balesete után. Az Oscar-díjat pedig köszönöm! ? fogalmazott.

Szóljon hozzá!