ZETApress

hírportál

Egymilliószoros biztonság

Légtérfigyelés2018 a rekordok éve a HungaroControl életében. Fennállásuk óta először, több mint egymillió repülőgép biztonságos közlekedését segítették idén. A társaság azonban nemcsak a légiforgalmi irányítás területén ért el kiemelkedő eredményeket idén: innovációs tevékenységének elismeréseként több nemzetközi és hazai díjat is elnyert.

Az elmúlt évtizedekben a globális tendenciákkal összhangban csaknem megtízszereződött a forgalom a hazai légtérben. A folyamatos növekedés által a magyar légiforgalmi irányító társaság 2018-ban szinte hónapról hónapra döntötte meg korábbi rekordjait, év végéig pedig több mint egymillió repülőgép biztonságos közlekedését biztosította. Ez a páratlanul magas érték tartalmazza a hazánkon átrepülő, a budapesti le- és felszálló forgalmat, a nem ellenőrzött légtérben közlekedő kisgépeket, valamint a Koszovó feletti magas légtérben közlekedő gépeket is.

A HungaroControl az egyre növekvő forgalom mellett is kiváló szinten tartotta a repülésbiztonsági mutatókat. Fontos azonban, hogy a repülőbiztonságot korántsem a rekordok garantálják, hanem a társaság szakembereinek elismerésre méltó teljesítménye, amely a globálisan egyre fokozódó forgalmi nyomás ellenére is változatlanul kiemelkedő.

Az állami vállalat 2018-ban a nemzetközi porondon is rendkívül eredményesen szerepelt fejlesztéseivel. Márciusban a távoli toronyirányítás projektje érdemelte ki a Jane?s Award-díjat a madridi World Air Traffic Management Congress világkiállításon, itthon pedig a Minőség és Innováció Díjat. A Dubai Airport Show-n új forgalomszervezési koncepciójával, a szabad légtér-használattal (HUFRA ? Hungarian Free Route) nyerte el az Innovation Award 2018 elismerést. A szabad légtér-használatnak köszönhetően ? amely komplexebb irányítói munkát is kíván ? a repülőgépek a lehető legrövidebb úton repülhetnek át a magyar légtéren, ezáltal pedig nemcsak az üzemanyag-fogyasztásuk csökken, hanem jelentős mértékű káros-anyagtól kímélik meg környezetünket.

A társaság célja, hogy a pilóta nélküli légi-járművekhez, azaz a drónokhoz kapcsolódó iparágban kiemelkedő és megkerülhetetlen szereplővé váljon. Ennek érdekében idén a hazai érintettek bevonásával nagyszabású szakmai tanácskozást szervezett, ahol többek között bemutatta a drónrepülések regisztrálására és a repülésekhez használt légterek elkülönítésére alkalmas UTM-portál első verzióját, illetve a MyDroneSpace telefonos applikációt.

A HungaroControl elkötelezett abban, hogy legfontosabb feladatát, a biztonságos repülés és földet érés garantálását a legkorszerűbb megoldások és fejlesztések felhasználásával lássa el, ezért az elkövetkező időszakban is két fogalom határozza meg a társaság munkáját: az innováció és a biztonság ? tudatták sajtósaik.

Szóljon hozzá!