ZETApress

hírportál

Batthyány Lajosra emlékeztünk

Míg tegnap a Sándor-palotában a 85 éves Göncz Árpádot köszöntöttük, addig ma délután a Fiumei úti Sírkertben a kétszáz éve Pozsonyban született első független mártír miniszterelnökre emlékeztünk. Sajnos Batthyány Lajos csak fele annyi évet élhetett, mint a rendszerváltás utáni első köztársasági elnökünk, mert 1849. október 6-án 42 és félévesen három gyilkos golyó oltotta ki életét a pesti Újépület előtt. Mauzóleumánál erről is beszélt Katona Tamás a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Emlékbizottság (NEKE) tagjaként.

A kiváló szónok Batthyányt nagy formátumú kormányfőként jellemezte. Olyan volt, aki a nyolc kiváló miniszterét határozottan tudta kordában tartani. Ha nincs egy erőskezű kocsis a bakon, a telivérek nem csak elragadják, de fel is borítják a kocsit, mondta. Nagy előnye volt kormányának, hogy tagjai össze tudtak fogni, a kormánydöntések mellett egységesen kiálltak akkor is, ha meghozatalában komoly vitáik voltak.

A mauzóleumba 1870-ben szállították át Batthyány hamvait. Már három évvel túl voltunk a kiegyezésen, de még ugyanennyi hiányzott Pest, Buda és Óbuda egyesítéséig. A Ferenciek templomából a Kerepesi-temetőbe tartó halottas menetet mégis többen kísérték, mint Pest és Buda összlakossága volt. Sajnos mára a mauzóleum is beázott, így az emlékévben ráférne egy alapos felújítás!

Távolmaradtak a Gyurcsányt dobálók

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is a nemzeti összefogást sürgette. Nekünk nincs szükségünk a forradalomra és szabadságharcra a reformokhoz, mondta, mert ezek nélkül is elérhetjük azokat, ha mindannyian akarjuk. A megemlékezési területet kordonnal nagy távolságban körülzárták, így a tojásdobálókat sikerült távol tartani. A sajtót detektoros kapun engedték át a védett személyek közelébe. Igaz, hogy ez a tojásokat nem jelezte volna, de mi amúgy is kulturáltabb formában adunk helyt véleménynyilvánításunknak.

A Batthyány emlékév már tegnap ünnepélyesen megkezdődött a Petőfi Irodalmi Múzeumban a Károlyi-palotában. Hiller István kultuszminiszter már ott elmondta méltató szavait, s a temetőben már csak a 17 koszorú egyikét helyezte el. Az államfő helyett Tari Sándor irodavezető, a házelnök helyett Mandur László alelnök, a FIDESZ részéről Schmidt Pál alelnök és Gulyás Dénes parlamenti képviselő koszorúzott. Boross Péter egykori kormányfő a NEKE elnökeként helyezte el virágait, míg Antall József özvegye csak csendben szemlélődött.

A Batthyány családot Ádám és Bálint képviselte, míg az SZDSZ nevében Geberle Erzsébet, a párt decemberben delegált országgyűlési képviselője koszorúzott. Az Alkotmánybíróságtól Bihari Mihály elnök, a Legfelső Bíróságtól Lomniczi Zoltán elnök érkezett. Ők legalább személyesen megjelentek, s nem a helyetteseiket küldték maguk helyett. A Professzorok Batthyány Körétől ugyancsak az elnök, Granaszlói György volt jelen.

A katonai pompával zajló eseményen a Honvédelmi Vezérkar, valamint a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szintén elhelyezte virágait. Minden koszorú elhelyezésekor megkondult a lélekharang, majd a megemlékezést lezáró Batthyány-induló hangjai után a díszmenet is elvonult a mauzóleum előtt álló koszorúslány és -legények előtt.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Őrjárat a temetőben
  2. ZETApress » Koszorúzás a gyásznapon

Szóljon hozzá!