ZETApress

hírportál

GreenGoval a szmogban

Michaletzky Bálint ügyvezetőKarácsony előtt csúcsra jár az autómegosztás, a szmogban még kedvezmény is jár érte. Idén már 7,3 millió kilogramm szén-dioxidot spóroltak meg a GreenGo flottájával közlekedők ? tudatta Mató Zsófia, a Communication Laboratory projektmenedzsere.

Az elmúlt két évben megszerették a budapestiek az autómegosztó szolgáltatásokat, és az új szolgáltatás általános terjedésén túl, ilyenkor, az év végi közlekedési rohamban kifejezetten csúcsra járnak a percalapon bérelhető autók ? 30 százalékkal többet használják a GreenGo autóit, mint a forgalmas őszi hónapokban.

? Egyre többen ismerik fel, hogy az autómegosztás megkönnyíti az év vége előtti közlekedést és ügyintézést. Ilyenkor november közepétől jelentősen megugrik a bérléseink száma és 30 százalékkal többet használják autóinkat, mint az átlagos, de szintén forgalmas őszi hónapokban. Az elmúlt két évben gyűjtött statisztikáink kristálytisztán mutatják, hogy a felhasználók egyre inkább megoldásként tekintenek az autómegosztásra, ha a belvárosban szeretnének ilyenkor közlekedni ? állítja Michaletzky Bálint, a GreenGo budapesti elektromos-autómegosztó szolgáltatás ügyvezetője.

A GreenGo jelenleg 300, teljesen elektromos autókból álló flottát üzemeltet Budapesten, amelyeket percalapon lehet bérelni és használni. Nagy előny, hogy ha a bérlő eljutott A-ból B-be, és nincs szüksége már az autóra, akkor szabályos helyen leparkolva meg is szabadulhat tőle ? innentől már nem kell törődni a parkolással, és hogy mi lesz az autóval. Ráadásul egy másik bérlő lehet, hogy azonnal le is csap rá. ? Ennek a megosztott használatnak köszönhetően egyetlen car sharing rendszerben működő elektromos autónk akár 5-10, a városba be- majd onnan kipöfögő és ott is az idő nagy részében leginkább csak parkolóban álló magánhasználatú autót tud kiváltani. Ez különösen értékes ilyenkor, amikor mind az utakon, mind a parkolókban kevés a hely ? teszi hozzá Michaletzky Bálint.

Az év végi leállás és a karácsonyi szünet előtti napok a legnagyobb terhelést jelentik mind a főváros útjai, mind a közlekedők idegei számára. Budapesten közel 650 ezer autó fut az utakon, és ebből 65 ezret az elmúlt öt évben helyeztek forgalomba. Karácsony előtt szinte mindegyikük mozgásba lendül, elfoglalva utat és parkolóhelyeket. Ilyenkor nagy előny, ha csak addig használjuk az autót, amíg arra valóban szükség van, és a nyűgös pontokon, mint parkolás, vagy tárolás megszabadulhatunk tőle.

A percalapú autóhasználat a közlekedési előnyök mellett a környezetre, így nem csak a felhasználók számára, hanem minden budapesti számára is előnyös hatással jár. A GreenGo például csak elektromos autókat üzemeltet a flottájában, így az autók káros-anyagkibocsátása nulla, ami jól jön a dugóban állva, az amúgy is ködös-szmogos decemberi időjárásában. Ma ráadásul a főpolgármester elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Amíg a jelenlegi tájékoztatási fokozat fennmarad, a GreenGo 10%-os kedvezményt ad felhasználóinak a menetdíjból. Abban az esetben, ha esetleg rosszabbra fordulna a helyzet, és szükséges lesz a tájékoztatási fokozat helyett a szmogriadó magasabb fokozatát bevezetni a fővárosban, a GreenGo 20%-os menetdíj kedvezménnyel és díjmentes regisztrációval igyekszik a közösségi elektromos-autózást még előnyösebbe tenni és ezzel elősegíteni a tisztább levegőt Budapesten.

? Csupán ebben az évben az elektromos flottánknak köszönhetően 7,3 millió kilogramm szén-dioxid kibocsátásától kíméltük meg a környezetünket és a budapestieket. Ez a Lánchíd súlyának másfélszerese. Ennyit pöfögtek volna hagyományos gépkocsikkal a levegőbe azok az autósok, akik e helyett inkább minket választottak ? teszi hozzá Michaletzky Bálint.

A GreenGo-ról

A GreenGo 2016 októberében indult budapesti autómegosztó szolgáltatás, amely akkor és máig is az első kizárólag elektromos flottával működő szolgáltatás és a harmadik ilyen a világon. Mára 300, kizárólag elektromos hajtású, extrákkal is felszerelt (pl. ülésfűtéssel ellátott) autókból álló flottát üzemeltet, amelyet a felhasználók percalapú díjazás mellett egy mobilapplikációval tudnak kényelmesen használni. A mobilapplikáción keresztül a felhasználók lefoglalhatják a hozzájuk legközelebb eső autót, választhatnak a töltöttségi szintjük alapján, ha nagyobb távolságra mennének, és folyamatosan nyomon követhetik az eltelt időt és a kapcsolódó költségeket. Az applikációban a korábbi bérlések visszaellenőrizhetők, így teljesen transzparens és visszakövethető a felhasználás és a számlázás.

Egy GreenGo autó ? a megosztott közösségi felhasználásnak köszönhetően ? egy nap több közlekedő (magánember és céges felhasználó) célba jutását szolgálja, a szolgáltatás tehát valódi közösségi közlekedési megoldást jelent Budapest számára. Az ÁNTSZ légszennyezettségi adatai alapján Budapest számára fontos, hogy minél gyorsabban és minél nagyobb mértékben terjedjen el az elektromos autózás. Ennek a terjedésnek a leghatékonyabb eszköze ma a GreenGo, amely a többmilliós egyéni befektetéssel szemben ? amit egy elektromos autó megvásárlása jelent ? már percenként 65 forinttól lehetővé teszi, hogy bárki élvezze a tiszta és kényelmes elektromos autózás előnyeit.

Szóljon hozzá!