ZETApress

hírportál

Vigyázzunk a pilótákra!

Karácsonyi lézerfényekKarácsonyi lézerfények: csak felelősséggel! Csillagfény, több mint hatezer fénypont, és akár 300 négyzetméter bevilágítása ? ilyen és ehhez hasonló szöveggel hirdet számos internetes oldal karácsonyi lézerfényeket, amely az ünnepi kivilágítás egyik legújabb formája.

A lézeres ünnepi fényjátékok elterjedésével ugrásszerűen megnő a repülésbiztonságot veszélyeztető fényjelenségek száma. A HungaroControl ezért arra kéri a lakosságot, hogy fokozottan figyeljenek a karácsonyi lézerfények elhelyezésekor! ? tudatták sajtósaik.

A karácsonyi dekorációs lézerfény-rendszerek ünnepi díszbe öltöztetik a házakat, az utcákat, de azt kevesen tudják, hogy helytelen használatuknak repülésbiztonsági kockázata van, ugyanis ezek az eszközök képesek a pilótákat megzavarni és elvakítani. Egy lézerberendezéssel akár tíz kilométerről is rá lehet világítani egy repülőgépre, a lézerfénynek pedig jelentős látást zavaró és veszélyeztető, illetve figyelemelterelő hatása van, így megzavarhatja a repülőgép személyzetét felszállás és leszállás közben. A HungaroControl ezért arra kér mindenkit, hogy ezeket a szabadtéri eszközöket minden esetben körültekintően helyezzék el! Ellenőrizzék, hogy azok kizárólag a házak falára világítanak és véletlenül sem az égre!

Szóljon hozzá!