ZETApress

hírportál

Gera díszpolgár lett

Gera Zoltán 2016-os Eb-góljaFerencváros Napja, december 4-e tegnapi Ferenc-napi előestéjén ünnepélyes keretek között került sor a IX. kerület kitüntetéseinek átadására a Groupama Arénában. A gálaműsort a 9.tv élőben sugározta. A tavalyi Nemzeti színházbeli díjátadóról idekattintva olvashatunk.

Köböl Anita, az est háziasszonya köszöntötte a díjazottakat és a megjelenteket, köztük a díjak átadásában is részt vevő dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettest, dr. Kocsis Máté és Csárdi Antal országgyűlési képviselőket, valamint Ferencváros és testvérvárosai vezetőit és képviselőit.

A gálaesten a Concerto Budapest első rézfúvósaiból álló zenekar klasszikus és ragtime tételeket szólaltatott meg, Lázár Balázs és Borbiczki Ferenc színművészek pedig a Fradi négy stadionjának történetét elevenítették fel. Az eseményen közreműködött továbbá a közkedvelt Sándor György humoralista, a Szabó Milán-Horváth Tamás labdazsonglőr-páros, valamint Szűcs Gabi és swing zenekara.

A díjátadó ünnepséget a 2018-as év során átadott kerületi díjak felelevenítése nyitotta. Ferencváros József Attila-díja: Bachman Gábor. Ferencváros Sportjáért-díja: Hesz Mihály. Ferencváros Közbiztonságáért-díja: Sterl István és Ster Csaba. Ferencváros Pro Facultate-díja: Beleznay Tamás, Gyarmatiné Kihercz Piroska, Kékesi Györgyné és Török Alfréd. Ferencváros Schmidt Egon-díja: Gerséné Varga Ildikó. Ferencváros Magyary Zoltán-díja: Romhányi Ildikó és dr. Tomasoszkiné dr. Kovács Györgyi. Ferencváros Pro Sanitate-díja: Potoczky Jenőné és dr. Zegnál Mária. Ferencváros Bárány János-díja: Elekes Géza. Ferencváros Humanitás-díja: Dobák-Kiss Tímea. Polgármesteri elismerő oklevelek: Bartos Barbara, Illés Klára, Nyíri Béla, Babják Edit és Bálint László.

Ezután Bácskai János átadta a Ferencváros Napja alkalmából odaítélt kitüntetéseket. Polgármesteri Elismerő Oklevélben részesült Balázs Krisztián, a Fradi tornásza, dr. Dulin Jenő pszichológus, vitorlásversenyző, Fekete Dorina, az FTC kajakozója, Kiss Bernadette, a VertikaLand Baba-mama Klub alapítója, Kokas Ferenc, a Ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskola nyugalmazott vezetője, Léta Sándor, a Bartók Béla Unitárius Egyházközség vezetője, Petőné Prekup Dorina, a Ferencvárosi Önkormányzat Polgármesteri és Jegyzői Kabinetének titkársági csoportvezetője, valamint Rapi István, a Polgármesteri Hivatal Humán-szolgáltatási Irodájának ifjúsági- és drogprevenciós referense.

A Pro Urbe Ferencváros díj azon magánszemélynek, szervezetnek, közösségnek adományozható, aki/amely Ferencvárosért, a kerület környezetének építéséért, alakításáért, értékének megőrzése érdekében kimagasló egyedi alkotó tevékenységet folytatott, maradandót alkotott. A díjat idén Nándori László cukrászmesternek, a Nándori Cukrászda vezetőjének, Ranyák Györgynek, a Ranyák Üvegtechnika vezetőjének, valamint a Budapesti Corvinus Egyetemnek ítélték oda, az utóbbit Lánczi András rektor vette át.

A 2018-as Ferencváros díszpolgára címet Gera Zoltánnak, az elmúlt évtizedek legsikeresebb és legnépszerűbb labdarúgójának adományozták. A Ferencvárosból tavaly visszavonult közönség-kedvenc a Fradival három bajnoki, öt Magyar Kupa- és három Szuperkupa-elsőséget szerzett. A 2016-os Eb-n az ő gólját választották a torna legszebb góljának. Technikai edzőként már a Fradi szakmai stábjában dolgozik, ezzel kapcsolatos külföldi elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni az átadón, így a díjat Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója vette át, köszönetet mondva érte Gera Zoltán nevében is. Hozzátette, hogy 2019. tavaszán a 30. bajnoki címükkel szeretnék megünnepelni az FTC megalakulásának 120. évfordulóját.

Az esemény zárásaként az idei év valamennyi díjazottja színpadra állt egy közös fotó erejéig, majd Magos Bence, Ferencváros újonnan megválasztott ifjúsági polgármestere, a Budapesti Vendéglátóipari és Humán Szakképzési Centrum Gundel Károly Szakképző Iskola tanulója mondta el bemutatkozó beszédét.

Szóljon hozzá!