ZETApress

hírportál

Adományozz okosan!

Még jobb adni címmel, a tudatos adományozást fókuszba állító országos kampányt indít a Magyarországi Református Egyház, együttműködve a Magyar Református Szeretetszolgálattal ? tudtuk meg ma reggeli Abonyi utcai közös sajtótájékoztatójukon.

A projekt az Európai Unió támogatásával valósul meg, az EFOP-1.3.7-17 programszámot viselő, A társadalmi kohézió erősítése az egyházak és civil szervezetek közösségfejlesztő tevékenységének bővítésével címmel, a Széchenyi 2020 program keretében ötvenmillió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatással.

A Magyarországi Református Egyház és szeretetszolgálata már több száz éve segít a rászorulókon. A most induló három éven át tartó Még jobb adni című kampány elsődleges célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az adományozás fontosságára, és arra, hogy ne csupán adjunk, hanem jól is adjunk. Erre szórólapokkal, kisfilmekkel, plakátokkal, online és televíziós TCR kampánnyal hívják fel a református közösségek figyelmét, a tágabb célcsoport pedig a teljes magyar lakosság.

A kampány most induló első fázisa a tartós élelmiszer adományozással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat állítja fókuszba, hiszen amikor élelmiszert adunk gondolni kell arra is, hogy az minőségben, tartósságban és csomagolásában is megfelelő legyen. A tervek szerint a jövőben ruhanemű-, játék-, tisztítószer- és egyéb adományozással kapcsolatos figyelemfelhívó kampánnyal is találkozik majd a nagyközönség.

A projekt másik fő célja maguk a támogatottak elérése, akik számára a program olyan kapaszkodót nyújt, amely az önálló életvezetés megtanulásán keresztül megakadályozza a szegénység átörökítését, valamint a célzott támogatással egy szilárd kiindulási alapot ad a jövőbeli terveikhez. A pilot program négy helyszínen zajlik: Kisszekeres, Jánd, Szatmárcseke, Dencsháza, és az itt összegyűjtött tapasztalatok alapján terjesztik ki országos szintre is az adományozási programot.

A projekt harmadik célja pedig egy olyan adományozási informatikai rendszer kiépítése, amelyben követni lehet a beérkező felajánlásokat és a felmerülő igényeket, így az adományozó szervezet pontos képet kap a támogatottak változó, de valós igényeiről. A fenti programon kívül elindulnak a Magyar Református Szeretetszolgálat hagyományos adventi gyűjtési programjai is. A nélkülöző családokat tartós élelmiszer csomaggal (Szeretetdoboz), a nehéz sorsú gyermekeket játékokkal (Nyilas Misi Pakk), a rászoruló háztartásokban élőket tűzifa-adománnyal (Tűzifa-program), valamint az ősz folyamán meghirdetett Nyilas Misi Ösztöndíj Program keretében a tehetséges diákokat pénzadománnyal támogatják.

Az MRE és a Magyar Református Szeretetszolgálat idei célkitűzése, hogy a rászoruló családokhoz legalább 150 tonna tartós élelmiszert juttasson el a Szeretetdobozokban, és a Nyilas Misi Pakk akcióval 12 ezer gyermek ünnepe legyen örömtelibb. Tűzifa-adománnyal, az elmúlt évhez hasonlóan, idén is legalább 125 család napjait tennék melegebbé, valamint az adventi időszakban hirdetik ki az idei Nyilas Misi Ösztöndíj Program által díjazott 65 tehetséges diákok névsorát is, akik tanulmányaik finanszírozására százezer forintos ösztöndíjban részesülnek. Az idei évben a Magyar Református Szeretetszolgálat és az adományozók hozzájárulása által az adventi adományok összértéke eléri a százmillió forintot.

Szóljon hozzá!