ZETApress

hírportál

City-troli szombattól

Belvárosi City-troliCity-troli Belváros járat közlekedik november 17-étől minden szombaton és vasárnap a Fővám tér és a Lehel tér között. Az új járatot Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere, dr. Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója és Szedlmajer László, a BKV vezérigazgató-helyettese mutatta be ma délelőtt a Vértanúk terén.

Az eseményen Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere elmondta, hogy Belváros régi álma vált valóra azzal, hogy szombattól elindul a felső-vezeték nélküli ? mintegy elektromos buszként működő ? troliközlekedés az V. kerületben. A City-Troli Belváros járat hétvégenként szombat-vasárnap a Lehel téri és a Fővám téri Vásárcsarnok között, a Hold utcai Belvárosi Piacot is érintve szállítja az utasokat, így lényegében gasztrojáratként üzemelve elősegíti az itt élők hétvégi bevásárlását is. A belvárosiak számára számos egyéb előnnyel jár a környezet- és utasbarát, zéró emissziós, alacsony-padlós jármű bevezetése, amely az V. kerület tranzitforgalmat csökkentő intézkedéseinek körébe is illeszkedik. A Podmaniczky tér megújítása kapcsán a kerület ugyanezen szempontokat szem előtt tartva szeretné elérni a járatok fejlesztését a lakosság és az utazóközönség megelégedésére.

Dr. Dabóczi Kálmán beszédében kiemelte, hogy ezek az új típusú trolibuszok több mint 4 kilométert meg tudnak tenni felső-vezeték használata nélkül, így ennek a járatnak a bevezetésével megvalósulhat a közösségi közlekedés lehetőségeinek akadálymentes és csendes bővítése, amely során csökken a káros-anyagkibocsátás. A vezérigazgató hozzátette, kiemelten fontos, hogy a belváros légszennyezettségének csökkenéséhez a BKK is minél több hasonló kezdeményezéssel hozzá tudjon járulni. Ez az új járat nem csupán a környezetszennyezés csökkentése miatt fontos, hanem a belvárosban élők és közlekedők, és az ide látogató turisták számára is kiemelt jelentőségű, hiszen a belváros turisztikailag fontos helyszíneit is érinti.

Szedlmajer László elmondta, hogy az utasok szempontjából a járat elindítása kiemelten fontos, hiszen ezek a korszerű és környezetkímélő járművek még sokáig jelen lesznek a főváros közösségi közlekedésében. A vezérigazgató-helyettes hozzátette, hogy mindez nem csupán közlekedésszervezési szempontból fontos, hanem azért is, mert ezeknek a járműveknek köszönhetően lesz a budapesti közösségi közlekedés járműflottája környezetkímélő. Kiemelte, hogy a BKV arra törekszik, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújtsa az utasok kényelme érdekében.

Az új City-troli Belváros járat 2018. november 17-étől minden szombaton és vasárnap, a Fővám tér és a Lehel tér között a 15-ös autóbusz vonalán jár majd. A járat szombatonként 08:30 és 19 óra között, míg vasárnap 09:30 és 19 óra között 30 percenként közlekedik a két végállomása között, érintve a főváros jelentős piacai közül hármat, a Fővám téri, a Hold utcai és a Lehel téri vásárcsarnokot. A járatot minden érdeklődő az érvényes díjszabás szerint veheti igénybe.

A BKK és a BKV a modern technika adta lehetőségeket felhasználva bővíteni tervezi az elektromos meghajtással közlekedő járatok számát a fővárosban, különös tekintettel a belváros dízelüzemű terhelésének mérséklésére. Ezért ? első lépésként ? együttműködve az V. kerületi önkormányzattal, a belvárosban tesztjelleggel elindul az úgynevezett City-troli Belváros járat, amely a trolibuszoknál alkalmazott áramszedőket nem használva jut el a Fővám térről a Lehel térre, ezzel is csökkentve a belvárosi közlekedése során a káros-anyagkibocsátást. Az új Skoda-Solaris trolibuszok lehetőséget nyújtanak arra, hogy több mint 4 kilométert az áramszedőik nélkül, úgynevezett önjáró üzemmódban tegyenek meg. A City-troliként közlekedő 67 fő befogadóképességű szóló trolibuszok közül mindegyik alacsony-padlós kialakítású, ezért a mozgásukban korlátozottak, illetve a babakocsival közlekedők is kényelmesen használhatják azokat. A BKK folyamatosan nyomon követi az új járat bevezetésének tapasztalatait, és az eredmények ismeretében a későbbiekben további fejlesztéseket valósít meg.

Sűrűbb év-végi metróközlekedés

Az M3-as metróvonal felújítása jelenleg is tart, azonban a BKK és a BKV Zrt. ? amennyire a munka ütemezése engedi ? idén is igyekszik kényelmesebbé tenni az utazást a metróvonalakon a decemberi hétvégéken és ünnepnapokon. Szilveszter éjjelén a jelentősen megnövekedő forgalom miatt idén tervezetten egész éjszaka jár majd az M2-es, az M3-as (Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között) és az M4-es metró ? tudatta a BKK Kommunikáció.

A december 1-jei és 15-ei áthelyezett szombati munkanapon, valamint december 9-én bronzvasárnap és 16-án ezüstvasárnap az M3-as metró a hétköznap megszokott közlekedési rend szerint, este 20:30-ig Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között közlekedik. 20:30-ig a Lehel tér és Újpest között, majd ezután a teljes vonalon metrópótló busz jár. December 22-én szombattól január 1-jén keddig ? az ünnepek alatt ? a metró egész nap jár Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között, Lehel tér és Újpest között ebben az időszakban továbbra is metrópótló busz viszi az utasokat. Az adventi hétvégék és az ünnepek alatti közlekedési rendről a BKK hamarosan részletes tájékoztatást ad.

.

Szóljon hozzá!