ZETApress

hírportál

Biztonságos hajszárítók

HajszárításSzépségápolási termékeket vont ki a forgalomból a fogyasztóvédelem. Kozmetikumok tisztaságát és hajszárítók biztonságos működését vizsgálták a hivatal ellenőrei ? tudtuk meg sajtósaiktól.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által elrendelt országos ellenőrzés során a 120 különböző kozmetikai termék közül hatot kivontak a forgalomból. A 12 megvizsgált hajszárító mindegyike megfelelt az előírásoknak. Az ITM akkreditált laboratóriuma a tusfürdők, samponok, folyékony szappanok, natúr-kozmetikumok, pipereszappanok, szájvizek és hajszárítók vizsgálatát végezte el.

A kozmetikumok esetében az ellenőrzés a termékek mikrobiológiai jellemzőire és a bennük található tartósítószerek mennyiségére terjedt ki, utóbbi határérték feletti szintje ugyanis bőrproblémákat okozhat. A vizsgált tusfürdők és a szájvizek mindegyike eleget tett a követelményeknek. A laboratóriumi vizsgálat megállapította, hogy két-két sampon és natúr-kozmetikum, egy-egy folyékony szappan és pipereszappan nem felel meg az előírásoknak. A termékek mikrobiológiai szennyeződést tartalmaztak, címkézésük nem volt megfelelő, de akadt olyan is, amelynek lejárt a minőségmegőrzési ideje. A hajszárítók esetében a vizsgálat tárgya a készülékek áramütés és a túlmelegedés elleni védelme volt. Az ellenőrzés kiemelkedő eredménye, hogy minden hajszárító megfelelt az előírásoknak.

? A magyar fogyasztóvédelemben a biztonság az első. Ennek érdekében különösen fontos azoknak a tisztálkodószereknek és szépségápolási termékeknek az ellenőrzése, amelyeket az emberek naponta használnak. A laboratóriumi vizsgálatokkal a vásárláskor puszta ránézéssel meg nem állapítható veszélyforrások is feltárhatók. A fogyasztóvédelem folyamatosan figyelemmel kíséri a piacot, az üzletek kínálatát, és rendszeresen ellenőrzi a termékeket ? mondta el Keszthelyi Nikoletta, az ITM fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára. A járási hivatalok intézkedtek a nem megfelelő termékek forgalomból történő kivonásáról, a veszélyes kozmetikumok lekerültek az üzletek polcairól. A vizsgálat tételes eredményei a kormányzati honlapon megtalálhatók.

Szóljon hozzá!