ZETApress

hírportál

Szakmunkások versenyeztek

A szakmák legjobbjaiPrecíz, pontos, lelkiismeretes, eredményes munkára a világon mindenütt szükség van! ? mondta Áder János köztársasági elnök tegnap este a BS-ben, a szakmák Európa-bajnoksága, az EuroSkills verseny zárórendezvényén. A szeptember 25-ei megnyitóról idekattintva olvashatunk.

Áder János a versenyzőkhöz intézve szavait úgy fogalmazott: legyenek büszkék rá, hogy olyan tudás birtokában vannak, amely az egész világon versenyképes. Az államfő hangsúlyozta, egy dologban minden, a szakmájában sikeres ember egyforma: abban, hogy mesterek akarnak lenni. A mesterek mindent tudni akarnak a szakmájukból, amit megtanulni csak lehetséges ? mondta.

Áder János elmondta, az igazi mester mindig alkotó ember, akinek nem csak a saját, de mások megelégedése is fontos. Államfőnk felidézte Puskás Tivadar munkásságát, aki szorgalmasan dolgozott, gyorsan tanult, tehetségének híre túljutott az országhatárokon, korának egyik ismert és legsikeresebb feltalálója volt, akinek Edison is felajánlotta, hogy dolgozzanak együtt. Szerinte a EuroSkills versenyein részt vevő fiatalok hatalmasat léptek a céljuk felé, a köztársasági elnök egy magyar közmondást ajánlott a figyelmükbe, amely szerint jó mesterembernek egész világ a hazája.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a szombati záróünnepségen kiemelte, a versenyen győzött a gazdaság is, Európa gazdasága, benne Magyarország gazdaságával, mert olyan fiatal szakemberekkel lett gazdagabb, akik teljesítményeikkel magasra helyezik a minőségi mércét. Győzött a magyar szakképzés ügye is ? jelentette ki angolul ?, mert meg tudta mutatni a fiatal szakmai elitet. A versenyzőkhöz szólva hangsúlyozta, hogy legyenek büszkék eredményeikre. ? Kívánom, hogy lelkesedéssel haladjatok a szakmai utatokon, mert ha szereted, amit csinálsz, akkor egy percet sem kell dolgoznod az életben! ? mondta az MKIK elnöke.

Dita Traidas, a WorldSkills Europe elnök-asszonya elismerően szólt arról hogy Magyarország, a magyar intézmények, szervezetek és vállalatok együtt tették a EuroSkills Budapest 2018 eseményét Európa legjobb fiatal tehetségeinek nagyszerű és felejthetetlen élményévé. Magyarország kijelölte a EuroSkills következő évtizedének kezdőpontját azzal, hogy rendkívüli professzionalizmust tanúsított a rendezés során, és megemelte a mércét ennek az eseménynek mind a minőségét mind pedig a méreteit illetően ? mondta az elnöknő.

A EuroSkills Budapest zárórendezvényen átadták a következő rendező országnak, a nagy létszámmal megjelent Ausztriának az EuroSkills zászlót. A MKIK szeptember 26-28-a között rendezte meg a Hungexpon a szakmák Európa-bajnokságát, az EuroSkills-t, a versenyen 28 ország 37 szakma 525 versenyzője és 500 szakértője volt jelen. A három versenynapon százezer látogató kereste fel a kőbányai vásárvárost.

Három a magyar igazság!

A magyar csapat versenyzői 27 szakmában indultak, három-három arany-, ezüst- és bronzérmet nyertek a szakmák Európa-bajnokságán, az EuroSkills Budapest versenyen. Aranyérmes lett a Sipos Kristóf Balázs és Takács Zoltán alkotta mechatronika-csapat, Simon Krisztián bútorasztalos és Nagy Ádám János épületasztalos, aki a magyar csapatban a nemzet legjobbja kitüntetést is megkapta. Ezüstérmet szerzett Balogh Ákos webfejlesztő, Cseke Szabolcs festő és Varholik Dávid ápoló. Bronzérmet kapott Zaja Dániel hegesztő, Balogh Krisztián kőfaragó és Takács Dániel virágkötő. A versenyen szakmájában magas pontszámot elérő nyolc magyar versenyző kiválósági elismerésben részesült.

Európa legjobb versenyzője Daniel Gerber svájci villanyszerelő lett. A magyar csapat a negyedik helyen végzett, a legtöbb érmet Oroszország csapata nyerte, az éremtábla második helyezettje Ausztria, a harmadik pedig Franciaország lett. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, hogy a kiváló magyar szereplés azt mutatja, hogy Magyarország megfelelő szakemberekkel rendelkezik a hagyományos, illetve a legmodernebb tudást igénylő, új szakmákban. A magyar csapat teljesítménye a magyar iparfejlesztés szempontjából is jelentős, azt üzeni a befektetőknek, hogy érdemes Magyarországon invesztálni, mert a szaktudás megvan.

Szóljon hozzá!