ZETApress

hírportál

Terézvárosi Nébih farm

Két új városrésszel bővíti a MiniPoliszt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság egyúttal bekapcsolódik az interaktív kiállítás élménypedagógiai programjaiba is ? tudtuk meg a Király utcai Central Passage I. emeletén a délelőtti megnyitón. Fotóink Lantai József felvételei.

E csatlakozásnak köszönhetően a jövőben a felelős állattartásról, az állatorvosi hivatásról, az élelmiszerlánc-biztonságról vagy éppen az erdőtűz-megelőzésről is tanulhatnak az érdeklődő gyermekek. A belváros szívében található gyermekváros élethű installációi méretarányos környezetben, a játszva tanulás elvét követve mutatják be a 3-12 éves korosztály számára a felnőttek világát. Az együttműködés kiváló lehetőség arra, hogy a Nébih szemléletformáló programjainak eszköztárát bővítsük.

? Az Agrárminisztérium és a Nébih az Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiában fektette le a teljes hazai élelmiszerlánc kockázatmentessé tételének célkitűzéseit. A fejlesztési prioritások között jelenik meg ? sok egyéb mellett ? a szakágazat bekapcsolása a Modern oktatás-képzés világába, valamint az Élénk közkapcsolatok kialakítása is ? emelte ki Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára délelőtt a minivárosi megnyitón.

A Nébih által berendezett két új városrész, a farm és az állatorvosi rendelő remek alkalmat teremt arra, hogy legkisebbek is bepillanthassanak egy gazdaságba, illetve az állatorvosi hivatás rejtelmeibe. A szombati hivatalos megnyitón Zsigó Róbert államtitkár mellett Máté Xénia Gabriella, a MiniPolisz ügyvezető igazgatója is méltatta a Nébih és a Gyermekváros partnerségét, hangsúlyozva, hogy a kooperáció nem kizárólag az újonnan átadásra kerülő két helyszínen teljesül, hanem a MiniPoliszba látogató óvodás és iskolás csoportok számára díjmentes, élményközpontú, interaktív tanórát is biztosítanak hatóság szakembereinek segítségével. Ilyen módon a Nébih az óvodákban és általános iskolákban már oktatott tananyagai is helyet kapnak majd a MiniPolisz élménypedagógiai programjában.

A Nébih képviseletében dr. Pallós László országos állatvédelmi főfelügyelő köszöntötte az jelenlévőket és elmondta, hogy a felelős állattartásra nevelést nem lehet elég korán elkezdeni. Magyarországon európai viszonylatban is rengeteg házi kedvencet tartanak, ezért különösen fontosnak tartjuk azt a szemléletformáló tevékenységet, amelyet hivatalunk évek óta végez ezen a területen. A Szabad a gazdi programunk nemcsak az állattartónak, hanem a leendő gazdáknak is szól, elősegítve ezzel az állattartási kultúra fejlődését hazánkban.

A megnyitó gondolatait követően, a résztvevők a ma 7 éves Simon Kristóffal, a MiniPolisz 1. osztályos mini-polgármesterével együtt próbálhatták ki a Nébih új, játékos-oktató installációit. A gyerekek élvezettel bújtak bele a hatósági ellenőrök mellényébe, hogy szakértő módon megvizsgálják az élelmiszereket és a bolti higiéniát. A Firelife erdőtűz-megelőzési standjánál erdőtüzet olthattak, míg a Nébih farmon a szarvasmarha tartásával, takarmányozásával és a tehénfejéssel ismerkedhettek meg. A látványosan berendezett mini állatorvosi rendelőben mindenki igazi kis állatorvosnak érezhette magát. Megvizsgálhatták a különböző állatokat, megtudhatták, miért fontos a chip használata és akár receptet is írhattak.

Ételt csak okosan!

Magyarországon minden 3. ember betegszik meg évente élelmiszer eredetű megbetegedésekben, melynek 70%-a a háztartásokban történik, az élelmiszerek nem megfelelő tárolása, feldolgozása során. Az ilyen jellegű megbetegedések évente több milliárd forint kiesést okoznak az államnak. Ennek súlyosságát és társadalmi jelentőségét felismerve a Nébih 2013 februárjában felvilágosító programot indított Ételt csak okosan! Élelmiszer-biztonságról mindenkinek címmel, amelynek célja a lakosság minél szélesebb körű tájékoztatása a tudatos vásárlástól kezdve a megfelelő konyhatechnikai módszereken át a biztonságos ételkészítésig.

Mivel a szemléletformálást nem lehet elég korán elkezdeni, ezért a program szárnyai alatt önálló részt Ételt csak okosan Gyerekeknek! címmel a kisebbeknek szóló információk. A gyerekek játékokon, érdekes cikkeken és recepteken keresztül ismerhetik meg a legfontosabb alapszabályokat. Idén március óta pedig óvodákban is tartanak tematikus foglalkozásokat a Nébih szakemberei. További információk idekattintva olvashatók.

Maradék nélkül

Hazánkban évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, aminek jelentős hányada ? körülbelül egyharmada ? a háztartásokban termelődik. A legfrissebb adatok alapján ez megközelítőleg évi 68 kg élelmiszer-hulladékot jelent fejenként. Bár ez a mennyiség elmarad néhány szélsőségesen pazarló országtól ? mint amilyen az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Németország ? a hazai vásárlók kosarának mégis meghatározó részét teszi ki. Az élelmiszer-hulladékok esetében azonban olyan problémával állunk szemben, amelynek megoldásához kivételesen nem több pénzre, hanem mindössze több figyelemre lenne szükség.

A Nébih Maradék nélkül programjának feladata, hogy tudatosítsa a vásárlókban, hogyan tehetnek többet a környezetükért, a tudatos s biztonságos élelmiszervásárlás, tárolás és kezelés segítségével. A Maradék nélkül kampánynak iskolai programja is van: az általános iskolásoknak szóló foglalkozásokon a hivatal szakemberei interaktív formában beszélik át a témát a gyerekekkel, de a tematikus tankönyvet, a munkafüzetet és a tanári kézikönyvet bárki ingyenesen letöltheti a kampány weboldaláról. További információk idekattintva olvashatók.

Szabad a gazdi

A 2013 decemberében indított Szabad a gazdi program célja a felelős állattartás szabályainak megismertetése a kutyát vásárló vagy örökbe fogadó emberekkel. A praktikus tanácsok, érdekes cikkek mellett a program 2015-ben bővült a Látótárs projekttel, amely a vakvezető kutyák kiképzésének folyamatát mutatta be egy vakvezető kutya életének a születésétől a kiképzés végéig történő követésével. További információk idekattintva olvashatók.

Firelife erdőtűz-megelőzési program

Az Európai Unió által is támogatott Firelife Erdőtűz-megelőzési projekt a magyarországi erdőtüzek legelőzéséről, a tűzgyújtási szabályokról és a tűzgyújtási tilalmakról ad információt. További információk idekattintva olvashatók.

Szóljon hozzá!