ZETApress

hírportál

Számvetés a szocialistáknál

Lendvai IldikóEnyhítettük a válságot, enyhítettük a terheket című sajtótájékoztatóra hívott ma délelőtt 11 órára a Jókai utcai MSZP Székház Sajtótermébe Lendvai Ildikó. Az MSZP elnök asszonya sötét szemüvegben lépett elénk, de ezzel nem a ránk váró sötét jövőt vizionálta. Egyszerűen csak begyulladt a szeme.

A kormány és a kormányzó párt nevében megköszönte az országnak, hogy vállaltuk az áldozatokat, s így kijöttünk a válságból. Ez nem csak a saját véleménye ? mondta ?, hanem az EU-é és a Nemzetközi Valutaalapé is. Jövőre a terhek enyhítése várható, mert a párt meg akarja őrizni a baloldali minimumot.

S mik ezek az értékek? A munka és a munkahelyek védelme, valamint a szolidaritás megtartása. Meg kell őrizni a munka becsületét, s ebben már biztató előjelek vannak. Sajnos a nettóbérek csökkentek, s ez a jövő évi bérszinthez viszonyítva egy-kéthavi keresetcsökkenésnek felelt meg éves szinten.

A 2010-es év lesz az első, amikor a dolgozó többet kap majd kézhez, mint a bérére rakodó közteherből az állam. Eddig száz forint nettó után 117 forintot, jövőre viszont csak 84-et kell befizetni. Csökkent a távfűtés áfája is.

A jövő év a döntés éve lesz. Nem csak pártot, hanem utat is kell választanunk áprilisban! Maradjon-e a stabilitás, vagy visszacsússzunk a 300 forint feletti euró szintjére? A pártok közötti ígéret licit helyett felelősség versenyt vár az elnök asszony, s pártja ilyen lesz. Januárban megváltozik az szja, kevesebb lesz 5%-kal a járadék, így több pénz kerül majd a borítékunkba.

Az ifjabb és idősebb korosztályra egyaránt gondolnak. Nem csak a 4,5%-os nyugdíjemelésnek örülhetnek nyugdíjasaink, hanem a korrekciónak is. A ?90-es években nyugdíjba vonultak 2-4%-os emelést kapnak. A gyesről és gyedről a közszférába visszatérők jövőre a részmunkaidőben való foglalkoztatást is választhatják. Egyéni vállalkozóként ezentúl a sajátja mellett a szomszéd egy-két gyermekére is vigyázhat az, aki a bölcsőde helyett inkább az otthonlétet választja.

Ki lehetett a kiszivárogtató?

Az évértékelőn szóba került a 2006-os öszödi beszéd is. A minap lezárult vizsgálatból kiderült, hogy nem egy illegális felvétel készült, hanem a hivatalosan felvett egyetlen kazetta került ki szeptemberben Gál J. Zoltán akkori kabinetfőnök páncélszekrényéből. A kiszivárogtató személye azóta is ismeretlen, de az elnök asszony megígérte, hogy nem tartják majd titokban a nevét, ha megismerik. Megtudtuk azt is, hogy bűncselekmény nem lévén, büntetőjogilag nem vonható felelősségre az illető. Elmondta azt is, hogy már 2006. májusban tájékoztatni kellett volna a közvéleményt az Öszödön elhangzottakról, de erre akkor sajnos nem gondoltak!

Az ügyben már 2007-ben is lezajlott egy vizsgálat, s már akkor is tudtuk, hogy valami nincs rendjén. Gál J. Zoltán 2008. januárban családi okokra ? kisfia születésére ? hivatkozva váratlanul lemondott posztjáról, s eltűnt a nyilvánosság elől. A kettő között persze kár lenne direkt összefüggést keresnünk, hiszen egy igazi családapától joggal elvárható, hogy munkahelyi karrierje helyett kisgyermeke nevelését válassza.

Mi lesz ősztől Bajnaival?

A napokban elhangzott, hogy egyes szocialisták a jelenlegi miniszterelnököt látnák legszívesebben jövő októbertől a főpolgármesteri székben. Egyik laptársunk meg is kérdezte, mi erről a párt- és frakciótagok véleménye, de kitérő választ kapott. ? Ha erre felelnék, Önök azt írnák, hogy a poszton Bajnaiban gondolkodunk. A miniszterelnök úr csak egy éves kormányzást vállalt áprilisban, s ő egy szavatartó ember! ? mondta az elnök asszony, pedig a kérdés nem erre irányult. Arra voltunk kíváncsiak, hogy alkalmasnak tartanák-e a posztra, s nem arra, hogy elvállalná-e azt egy felkérés esetén.

Nem értem Lendvai Ildikót. Nyugodtan mondhatta volna, hogy igen, alkalmasnak tartják, hiszen a Gazdasági Minisztériumot is jól vezette, kormányfőként sem érkezett rá panasz, miért lenne ez másként jövőre főpolgármesterként? Ha ezeken a posztokon bevált, nyugodtan javasolhatnák a főváros vezetésére is, legfeljebb ígéretéhez híven nemet mondana a felkérésre. Akkor meg miért kellett meghátrálnia a válasz elől?

Bajnai majdani szerepe egyébként a délutáni kormányszóvivői tájékoztatón is felmerült. Laptársunk Varjú Lászlótól, az NFGM államtitkárától, mint szocialista politikustól is szerette volna hallani, hogy alkalmasnak tartja-e Gordont a főpolgármesteri posztra, de Szollár Domokos kormányszóvivő megakadályozta a válaszadást. ? A miniszterelnök úr többször is értésemre adta, hogy jövőre visszavonul a politikától, így erről felesleges beszélnünk! ? válaszolta, pedig a kérdés most sem az ő döntésére, hanem az MSZP véleményére irányult.

Kiszélesedik a déli autópálya

Azért az államtitkár is szóhoz juthatott. Elmondta, hogy jövőre megkezdik az M0-s autópálya déli nyomvonalának kétszer háromsávossá szélesítését, s a leállósávok kiépítését. A 2012-ig tartó munka során 16 felül- és egy aluljáró épül, s mivel a nyomvonal az M1-M7-től az M5-ig tart, az M0-s Duna-hidat is érinti. Ez is szélesebb lesz, itt is lesznek leállósávok, így remélhetőleg nem lesz már ez a halálút! A közlekedés kapcsán megtudtuk még a szóvivőtől, hogy a meglévő 24 volántársaságot valószínűleg megszűntetik, s a hatástanulmányok elkészülte után csak régióként szerveznek meg egy-egy új társaságot.

Szóljon hozzá!