ZETApress

hírportál

Dolgozik az operatív törzs

Tájékoztató az IM-benMegtartotta első ülését az augusztus 20-ai nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs Budapesten. A testület ülése után Kovács Zoltán a kormány-szóvivői tájékoztatón elmondta: az ünnepi előkészületek a megfelelő ütemben zajlanak. Minden adott ahhoz, hogy zavartalanul valósítsák meg az augusztus 20-ai ünnepi programokat.

Kovács Zoltán közlése szerint az operatív törzsben 35 különböző szervezet képviselteti magát, amelyek valamilyen formában érintettek az ünnepben. Az operatív törzsben mások mellett a Köztársasági Elnöki Hivatal, a Rendőrség, a Terrorelhárítási Központ, a Honvédség, a Katasztrófavédelem, a Mentőszolgálat, a Meteorológiai Szolgálat és a Budapesti Közlekedési Központ képviselői vesznek részt.

Mint felidézte: a kormány 2010-ben döntött: a nemzeti ünnepek biztosításárra operatív törzset állítanak fel, hogy elkerüljék az olyan eseteket, mint amikor szervezési hiányosságok miatt tragédiába torkollt a 2006. augusztus 20-ai ünnep. Erről idekattintva olvashatunk.

A kormányszóvivő azt is elmondta: a három hetes készülődés különböző fázisairól a későbbiekben is tájékoztatják majd a közvéleményt. Annyit elárult, hogy a hosszú hétvége miatt idén három napos programokkal készülnek augusztus 20-hoz kapcsolódóan. A részleteiről holnap tartanak sajtótájékoztatót, amelyen az ország tortája verseny győzteseit is kihirdetik. Kovács Zoltán ? aki az operatív törzs vezetője is egyben ? elmondta: a törzs központja az Igazságügyi Minisztérium épületében lesz, emellett mobilegységekkel is biztosítják a rendezvények helyszíneit. Az államalapítás és Szent István király emlékére augusztus 20-a hivatalos állami ünnep.

Szóljon hozzá!