ZETApress

hírportál

Egynyári virágbemutató Angyalföldön

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat és a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. ebben az évben már 16. alkalommal rendezte meg az egynyári virágok bemutatóját a Gyöngyösi sétányon. Az esemény megnyitójára ma 10 órakor került sor a szökőkút melletti területen.

A jelenlévőket ? akik között ott volt Szanyi Tibor, az Európai Parlament képviselője, Varjú László és Hiszékeny Dezső, a terület egyéni országgyűlési képviselői, a XIII. Kerületi Önkormányzat képviselő-testületének és bizottságainak több tagja, valamint a kerület civil szervezeteinek lakosainak reprezentánsai ?, Sebeszta Attila, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. Közterületi Divíziójának vezetője üdvözölte, majd Borszéki Gyula alpolgármester mondott bevezetőt a bemutatásra került kertészeti alkotáshoz.

? Önkormányzatunk mintegy harminc helyszínen, 70 ezer egynyári virágtő kihelyezését finanszírozza évről évre. A kerület parkjaiban látható színpompás ágyások nem csak a szabadidő kellemesebb eltöltését szolgálják. A magas színvonalú környezeti kultúra támogatása igazolódik a városrész ingatlanjainak felértékelődésében. Parkjainkat a látványos kertészeti megoldások mellett korszerű utcabútorok, szökőkutak és csobogók teszik egyedi hangulatú, kedvelt közösségi terekké. Azt tapasztaljuk, hogy ez a befektetés sokrétűen kamatozik. Kerületünk lakói nem csak passzív befogadói és használói ezeknek a köztereknek, hanem maguk is vigyáznak rájuk, valódi értéknek, a környezeti kultúra szerves részének tekintik közös munkánk eredményeit ? mondotta Borszéki Gyula.

Az alpolgármester szavait követően Bubláné Latinovits Eszter kertészmérnök, az egynyári virágbemutató tervezője adott tájékoztatást a sétányon kialakított virágágyások létrehozásának, beültetésének folyamatáról, a bemutatott növényekről. Mint mondta, az ágyásokban látható 20-22 ezer tőből álló egynyári virágbemutató 62 különböző növény egyed beültetésével jött létre, és számos olyan ritkaságot is tartalmaz, amit korábban nem láthattak a Gyöngyösi sétányt felkereső természetbarátok. A továbbiakban az esemény résztvevői a mérnöknő vezetésével, és szakavatott kalauzolásával bejárták a virágbemutató területét, majd az Önkormányzat vendégeként egy-egy fagylalt elfogyasztása során cserélhették ki véleményüket a látottakról.

Előzmények

A tavaszi időszak komplex fenntartási munkái idén a Gyöngyösi sétány néhány éve felújított gyepfelületeinek műtrágyázásával kezdődtek meg. A gyepfelület egyöntetű megjelenéséhez hozzájárult, hogy kora tavasszal gyepszellőztetést végeztek, valamint a szükséges helyeken felülvetették azokat a részeket, ahol megritkult a gyepfelület, jellemzően a sarkoknál, ahol letaposás miatt nagyobb a rongálódás. Mára gyönyörű, egységes pázsittal büszkélkedhetnek, ami még jobban kiemeli a virágágyások szépségét. Április elejétől tömegesen virágzott a tulipán, jácint, nefelejcs szép kontrasztos színekben az ősz óta díszítő árvácskákkal mindaddig, amíg le nem váltottuk az egynyári növényekre, amelyek őszig virágoznak majd, mindig színt adva a köztereknek.

Egynyári dísznövények ültetése

Május második felében került sor az egynyári palánták kiültetésére. A kerület közterületeire idén csaknem 70 ezer tő egynyári virágot telepítettek. Ebből a Gyöngyösi sétányon 22 ezer tő színesíti a teret. A sétányra fele-fele arányban került magról, illetve dugványról szaporítható egynyári növény. Idén új fajtaként ültettek orbáncfűlevelű kutyatejet (Euphorbia hypericifolia), mely vegyes ágyásban hat másik fajta egynyári virággal pompázik együtt. Ezek kívül az ágyásokban változatos virágok kapnak helyet, a többi között zinnia, egynyári begónia, díszcsalán váltják egymást.

Egynyári virágágyásokkal találkozhatunk még a Béke téren, az Országbíró lakótelepen, a Gyermek téren, a József Attila téren, a Vizafogó lakótelepen. Nagy mennyiségben ültettek rózsameténget és pistikét különböző színváltozatokban. Az előző évekhez hasonlóan az ültetés előtt talajvizsgálatokat végeztettünk, és az eredményeknek megfelelően került sor tápanyag-utánpótlásra még az ültetés előtt. A beültetés után pedig azonnal megkezdték a növények tápoldatozását, melyet a nyár folyamán kéthetente folyamatosan végzik.

Vadvirágos rét

A több éve a természetesség jegyében kialakított és sikeresen debütált vetett egynyári virágos gyepfelület idén is izgalmas foltja a sétánynak. Idén kísérleti jelleggel a három vadvirágos ágyás mindegyikét máshonnan származó egynyári vadvirágos vetőmaggal vetették be. Az egyik Hollandiából, a másik Szlovákiából, a harmadik pedig Magyarországról származó virágkeverékből áll. A Magyarországról származó keverék összetételében a következő fajokkal találkozhatunk: díszmák, napraforgó, rézvirág, díszdohány, oroszlánszáj, búzavirág, pillangóvirág és margaréta. A háromféle magkeverék tesztelési eredményei alapján a jövő évben a vadvirágos rétek további bővítését tervezik a kerület közterein. Az így kialakított növényfelület az egynyári virágágyásoknál természetközelibb képet mutató, alacsonyabb költségigényű zöldfelület. Hasonló vadvirágos rétet alakítottak ki a Marina parton, ahol 480 m2 felületen képeznek üde színfoltot.

Ősszel

Az ősz beköszöntével a korábbi években megszokott módon nem maradnak virág nélkül az ágyások. Ismét beültetik a kétnyári dísznövényeket, köztük százszorszépet, nefelejcset és a már ősszel is kedvesen virágzó árvácskát, valamint számos hagymás növényt: tulipánt, jácintot, nárciszt. A mai bemutató egyben szakmai fórumként szolgált, melyre meghívták a kerület lakóit, a kertész szakma képviselőit, a Lakossági Zöldterület-védnökségi Pályázat résztvevőit és a kerületben zöldterület gondozást, örökbefogadást vállalókat.

Szóljon hozzá!