ZETApress

hírportál

Ünnepeltek a szövetkezetek

Szövetkezeti Nap 2018.Az Országos Szövetkezeti Tanács a 96. Nemzetközi Szövetkezeti Nap alkalmából fogadást adott a városligeti Vajdahunyad-vár Román-épülete Tanácstermében. Megemlékezést tartott Patay Vilmos, az OSZT alelnöke, korábbi elnöke. A szövetkezeti kitüntetetteket Kósa Lajos, az OSZT május 31-én megválasztott elnöke köszöntötte.

A Szövetkezetek Nemzetközi Szövetsége ? magyar közreműködök segítségével ? 1895-ben alakult meg Londonban. Napjainkban közel 150 ország 1,2 milliárdnyi szövetkezőjének érdekeit képviseli 1923 óta. Felhívására július első hetében világszerte megünneplik a Nemzetközi Szövetkezeti Napot, amelyet az Egyesült Nemzetek Szervezete 1995 óta ugyancsak a világ piros betűs ünnepei közé sorol.

Az Országos Szövetkezeti Tanács a magyar szövetkezeti szövetségek tanácskozó testülete. Tagjai:
ÁFEOSZ-COOP Szövetség
HANGYA Szövetkezetek Együttműködése (HANGYA)
Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdek-képviseleti Szövetsége (KÖZÉSZ)
Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ)
Magyar Iparszövetség (OKISZ)
Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdek-képviseleti Szövetsége (DiákÉSZ)
Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ)
Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ)

96. Nemzetközi Szövetkezeti Nap és 24. ENSZ Szövetkezeti Nap

Az ICA, a Szövetkezetek Nemzetközi Szövetsége szervezésében 1923-ban ünnepelték először a Szövetkezetek Nemzetközi Napját. Az elmúlt években a nemzetközi szövetség a szövetkezet napi ünnepségsorozatához és megemlékezéseihez szorosan kapcsolódott az ENSZ is és ezen keresztül immár 24. alkalommal az ENSZ is kéri minden ország kormányát, hogy vegyenek részt a szövetkezetek e napra meghirdetett ünnepségein.

A szövetkezetek nemzetközi napján minden évben más-más téma kerül kihangsúlyozásra, így 2010-ben a nők szerepe a szövetkezeti mozgalomban, 2011-ben az ifjúság, mint a jövő új szövetkező közössége, 2012-ben egy jobb világ építését, 2013-ban az, hogy a szövetkezetek a krízisben is erősek maradtak, míg 2014-ben a szövetkezetek szerepét emelte ki a mindenkire kiterjedő fenntartható fejlődés megvalósításában. 2015-ben szövetkezetekkel a nők jogainak, egyenlőségének érvényesítéséért és 2016-ban az ENSZ Fenntartható Fejlődés Céljainak támogatása ? szövetkezetek: erő a cselekvésre a fenntartható jövőért. 2017 fókusza szerint a nyitott tagság és személy-központúság biztosítja a szövetkezetekben, hogy senki ne maradjon le.

A Szövetkezetek Nemzetközi Szövetsége 2018. évi üzenetében a közösségnek szenteli a figyelmet, kiemelve a hetedik számú irányadó alapelvet, a szövetkezetek a fenntarthatóságot és a rugalmasságot helyezik a törekvések középpontjába. Ezen alapulóan az év mottója: Fenntartható társadalomért a szövetkezetek révén.

Szóljon hozzá!