ZETApress

hírportál

Útra keltek az erdei vándorok

Az iskolai szünet kezdetén elindultak az első csoportok az Erdei Vándortábor Program útvonalain. Bemutatkozott a börzsönyi útvonal egyik állomása, a Kútbereki Turistaház is ? tudatta Lomniczi Gergő. Fotóink az Ipoly Erdő Zrt. felvételei.

Száznál is több csoport, közel háromezer diák és pedagógus jelentkezett idén nyáron az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett egyhetes túrákra, amelyek a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek, valamint a Pilis természeti és kulturális értékeivel ismertetik meg a diákokat.

Az Erdei Vándortáborok 2018-as szezonját június 21-én csütörtökön nyitotta meg hivatalosan is Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos és Nagy János állami földekért felelős helyettes államtitkár. Az eseményre a börzsönyi útvonal egyik táborhelyén, az Ipoly Erdő Zrt. kezelésében lévő Kútbereki Turistaszálláson került sor, ahol egyben az erdőgazdaság által felújított szállásépületet is bemutatták a nagyközönségnek.

Az Erdei Vándortábor Program egyes útvonalain hét nap alatt 60-80 kilométert tesznek meg a felsős és középiskolás diákokból álló csoportok. A szervezők a szállás és az étkezések biztosításával, az útvonalak kijelölésével segítik a kísérő tanárok munkáját. Az 5 útvonalon összesen 350 kilométernyi utat jelöltek ki, és 18 táborhelyet létesítettek, ahol jellemzően tábori ágyakkal berendezett sátrakban szállnak meg az egymást követő csoportok, és tisztálkodási, valamint a legtöbb helyen áramvételi lehetőség is az Erdei Vándorok rendelkezésére áll. Minden útvonalon kulturális és erdei iskolai programokon is részt vesznek a diákok, hiszen a vándortáborok célja az egészséges kikapcsolódás biztosításán túl a magyar tájak értékeinek bemutatása is.

A Vándortábor Programot az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda indította útjára 2017-ben, hogy kormányzati támogatással segítsen újraéleszteni a már-már eltűnő vándortáborozási hagyományokat. A vízi és a kerékpáros lehetőségek mellett a hagyományos gyalogos, erdőben zajló vándortáborokat az Országos Erdészeti Egyesület koordinálja, a helyi erdőgazdaságok ? a Bakonyerdő Zrt, az Ipoly Erdő Zrt, az Egererdő Zrt, a Mecsekerdő Zrt. és a Pilisi Parkerdő Zrt. ? aktív szakmai közreműködésével.

A program részeként az elmúlt egy év alatt mintegy 700 pedagógus végezte a el a gyalogos vándortábor-vezető továbbképzést, hogy megfelelően felkészülve vághassanak neki diákjaikkal a magyar erdőknek. Az Erdei Vándortábor börzsönyi útvonala a hegység északi felén halad, tudatosan nem a frekventált Dunakanyar felőli részen, vagy az ugyancsak népszerű Magas-Börzsönyben, hiszen a vándortáborozók így a Börzsöny rejtettebb, vadregényesebb arcát fedezhetik fel.

Az Erdei Vándortábor program 2017-es induló évében a táborok technikai alapjainak lefektetése során, a gyermekek és kísérőik kényelmének érdekében, a táborhelyeket főként a már meglévő erdőgazdasági infrastruktúrára alapozták, erdei iskolák, erdészházak bevonásával. Ilyen a megnyitó alkalmával bemutatott helyszín is, a felújított és új funkciót kapott egykori érsekségi erdőőri ház, a Kútbereki Turistaház is, a nagyobb létszámú táborozásra kialakított környezetével együtt. Az eredeti épületet Vaszary Kolos esztergomi érsek építtette 1900-ban őrháznak, ami néhány éve a természetjárás szolgálatába került, és felújítva erdei turistaszállásként, az új tetőtéri rész pedig matracszállásként üzemel.

Szóljon hozzá!