ZETApress

hírportál

Vendéglátók munkavédelme

VIMOSZMindenki érdekelt abban, ha már összeállt egy gárda, ne essen szét munkahelyi baleset miatt. A túlfeszítettség és a stressz a legnagyobb probléma a munkavállalók szerint. Ingyenesen letölthetők a szállodák és vendéglátóhelyek számára készült új munkavédelmi kézikönyvek ? tudatta Holub Katalin.

2016-ban a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazat 183.300 főt foglalkoztatott. 2017 első háromnegyed évében 425 munkabaleset (három munkanapot meghaladó munkaképtelenség) történt ebben az ágazatban. 2016-ban ez a szám 667 volt (ebből 2 halálos kimenetelű volt, 1 súlyos csonkolással és 1 egyéb súlyos sérüléssel járt), 2015-ben pedig 634 (ebből 1 halálos kimenetelű volt, 2 súlyos csonkolással és 1 egyéb súlyos sérüléssel járt). Ágazati pályázat forrás tette lehetővé a munkahelyi balesetek kiküszöbölését szolgáló új felhasználóbarát szakmai segédletek megszületését.

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) konzorciumi partnereivel Munkavédelmi tájékoztató kézikönyveket készített a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazatban dolgozó munkaadók, munkavállalók és munkavédelmi képviselők részére, egy 2016-ban hozott rendelkezés szerint ugyanis 2017-től 20 fő felett foglalkoztató vállalkozásoknál kötelező munkavédelmi képviselőt választani. A tananyagok és tájékoztató füzetek idekattintva és emide kattintva elérhetők.

? Örömmel vállaltuk az együttműködést, mert komoly munkaerő problémákkal küzdünk, minden további munkaidő-kiesés drámai hatású lehet. Nem beszélve a családok életében okozott nehézségekről. A gondok enyhítésében segíthet a munkavédelem fejlesztése, a nagyobb odafigyelés, a megelőzés. Mindezek csökkenthetik a kiesett időket mindenki javára ? fogalmazott Gál Pál Zoltán, a VIMOSZ elnöke.

? A magyarországi szabályozás alapvetően jó, megfelel a kívánalmaknak. A joggyakorlattal vannak gondok. Sok munkáltató technikai problémának, szükséges rossznak tekinti a munkavállalók ez irányú felkészítését, s folyamatos ellenőrzését. Úgy hisszük, van még tartalék abban, hogy javuljanak a munkakörülmények. Évek óta jóval több a munkahely, mint a munkára jelentkezők száma. Nálunk fontos a személyes közreműködés, ez a terület kevéssé gépesíthető. A munkavállalók nagyon megszenvedik akárcsak egy vagy két ember hiányát. Mindenki érdekelt abban, ha már összeállt egy gárda, ne essen szét munkahelyi baleset miatt. Felmérésünk is igazolja, hogy a túlfeszítettség és a stressz a legnagyobb probléma a munkavállalók szerint ? tette hozzá.

A szállodaiparban és a vendéglátásban tömegesek a három napot el nem érő, vagy betegállománnyal egyáltalán nem járó apróbb égések, vágások is. Az ágazat munkavédelmi helyzetéről készített felmérésből kiderült, hogy a létszámhiány okozta pszicho-szociális kockázatot értékelték a legveszélyesebbnek a dolgozók. A vendéglátás és a szállodaipar területét vizsgálva fokozódó problémát jelent az alkalmazotti elvándorlás, a szakképzett munkaerő hiánya, a dolgozók átlag életkorának növekedése.

A kereskedelmi szálláshelyeken és a vendéglátó egységekben több százezer munkavállaló dolgozik Magyarországon. Ezekben az ágazatokban nagyon sokan tevékenykednek, a legkülönfélébb képzettséggel és tapasztalattal. Így a diákoktól kezdve, a konyhai kisegítőkön át, a tanfolyammal rendelkezőktől a szakmunkásokig, vagy a felsőfokú végzettségűekig mindenki megtalálható. A munkájuk során is nagyon különböző veszélyeknek vannak kitéve ? sokakat súlyos, akár halálos ártalom is érhet.

A problémák enyhítésében segíthet a munkavédelem fejlesztése, a nagyobb odafigyelés, a megelőzés csökkentheti a kiesett időket. Ez irányba mutat a kormányzat által megfogalmazott stratégiai cél is: javuljon a munkahelyi egészség és biztonság és a munka minősége, ezáltal a vállalkozások és a munkavállalók alkalmazkodóképessége. A biztonságosabb munkahely az életminőség javításához is hozzájárul.

A frissen publikált tájékoztatók a kereskedelmi szálláshelyekre és a vendéglátó egységekre szabva születtek, hogy bemutassák ezeknek a területeknek a vonatkozó munkavédelmi előírásait és szabályait. Mik azok a feladatok, amelyeket az üzletnyitás előtt, az üzemeltetetés alatt el kell végezni annak érdekében, hogy a működés megfeleljen az előírásoknak, az elvárásoknak és a munkavállalók biztonságosan az egészségüket és munkaképességüket megőrizve tudják végezni a munkájukat.

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) és a Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet (VISZ) konzorciumban nyerte el azt a Nemzetgazdasági Minisztérium által kiírt pályázatot, amely lehetőséget teremt az 1993.évi XCIII. törvény, 2016. július 8-tól hatályos módosításainak beillesztésével elkészült tájékoztató anyagok széles körű elterjesztésére, országszerte számos tájékoztató és képző rendezvény megtartására.

A VIMOSZ ? mint a turisztikai szakma munkaadóinak hangja ? vezette konzorcium az NGM támogatásával kutatást végzett az ágazat munkahelyi egészségéről és biztonságáról, amely eredményeinek felhasználásával ? s a legújabb rendelkezések beépítésével ? aktualizált ágazati munkavédelmi kézikönyvek készültek, amelyeket főként kis- és középvállalati vezetők, de a nagy vállalatok irányítói is felhasználhatnak mindennapi munkájuk során. Az anyagok kitérnek arra az új kötelezettségre is, hogy a 20 főnél több munkavállalót foglalkoztatóknál kötelező a munkavédelmi képviselő választása.

Szóljon hozzá!