ZETApress

hírportál

Megemlékezés a Páva utcában

Ferencvárosi Kurír I. évfolyam 14. szám

Ferencvárosi Kurír I. évfolyam 14. szám

Tisztelt Ferencvárosi Olvasók! November 10-én nyílt meg a Holokauszt Emlékközpontban az elmúlt időben Magyarország különböző településein ártatlanul megölt cigány embereknek emléket állító sajtófotó kiállítás, amelyen részt vett a Dél-afrikai Köztársaság hazánkban akkreditált nagykövetasszonya, Ms. Takalani Netshitenzhe is.

Az fotókiállítás az Emlékközpontban annak az emlékezés-falának a folytatásán kapott helyet, amelyen a Holokauszt áldozatainak neve szerepel, több emelet magasan sorolva a meggyilkoltak nevét ? olvashatjuk a Ferencvárosi Kurír 14. számában.

Ugyanekkor kerületünkben, a Nehru Parton, a roma holokausztra emlékező alkotást az elmúlt hetekben meggyalázták, állati ürülékkel kenték be, és telefestették gyűlölködő feliratokkal. Jó érzésű emberek csoportja a származásuk miatt elpusztított cigányok tízezreinek emléket állító kőépítményt azóta megtisztította, de az emlékművet ismét bemocskolták, így a toleráns gondolkodásúak december 17-én ismét összegyűltek, hogy a márványszobrot letakarítsák. A takarítás után pedig gyertyát gyújtottak, hogy a SÖTÉTSÉGET ELŰZZÉK az emlékműtől (és a fejekből), és a GYŰLÖLETET a mindennapokból.

Elgondolkodtató, hogy amikor a Holokauszt Emlékközpontban az apartheidet, a faji megkülönböztetés szemléletét évtizedekig magáénak valló Dél-afrikai Köztársaság nagykövet-asszonya részt vesz a Holokauszt Emlékközpont cigányokat gyászoló rendezvényén, fényesen igazolva a világ változását, Magyarország lakóinak egy része még mindig nem érti, hogy a faji megkülönböztetés nem orvosság a cigánysággal kapcsolatos problémák megoldására, az ország nem lesz gazdagabb vagy erősebb, ha egyesek másokat kirekesztenek, valamilyen felsőbbrendűségi tudat birtokában.

Karácsonykor, a szeretet ünnepén pedig különösen visszatetsző, amikor a cigány emlékművet meggyalázó tette véghezvitele után hazatér, hogy karácsonyfájának gyertyáit meggyújtva, szeretetben emlékezzen arra a Jézusra, aki a cigánysághoz hasonlóan sokak által diszkriminált zsidósághoz tartozott ? írta Steiner Gábor főszerkesztő.

Milyen a jó polgármester? ? tette fel a kérdést a Szabad Európa Társaság új rendezvénysorozatának első beszélgetésén Bruck Gábor két vendégének, Gegesy Ferenc polgármesternek és Bárdos András újságírónak. A választ, s egyéb ? a múlt hetihez hasonló ? hasznos információt megtaláljuk a portálon.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Boldog karácsonyt! | ZETApress
  2. Gyűlölet a Nehru parton | ZETApress

Szóljon hozzá!