ZETApress

hírportál

Új szállodák a Mátrában

Galyatető ködbenHeves megyében eddig 1174 alkalommal pályáztak sikeresen az első Nemzeti Fejlesztési Terv és az Új Magyarország Fejlesztési Terv kiírásaira, a projektek összesen közel 70 milliárd forint támogatásban részesültek ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

349 millió forint uniós támogatásból újul meg három szálloda az Észak-magyarországi Régióban. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében közel 349 millió forint uniós támogatással, összesen 900 millió forint értékben újul meg a Hunguest Hotels három, az Észak-magyarországi Régióban található szállodája: a Hunguest Grandhotel Galya Galyatetőn, a Hunguest Hotel Flóra Egerben és a Hunguest Hotel Palota Lillafüreden.

A Heves megyei Hunguest Grandhotel Galya átadó ünnepsége kapcsán Ujhelyi István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára elmondta, hogy a 2009-10-es fejlesztési időszakban megközelítőleg 103 milliárd forint jut a turizmus fejlesztésére, ezen belül 16 milliárd forint áll rendelkezésre a fogadóképesség bővítésére. Hozzátette: a régióban 20 nyertes pályázat részesült mintegy hatmilliárd forint támogatásban kereskedelmi szálláshelyek fejlesztésre, a beruházásokból a most átadásra kerülő szállodával együtt öt már meg is valósult.

A 90 millió forintos uniós támogatással, összesen közel 230 millió forint értékben megújult Hunguest Grandhotel Galya elsősorban a konferencia-szolgáltatásait fejlesztette. Kialakítottak egy 300 fő befogadására, hazánkban egyedülálló kilátással rendelkező erkélyes, légkondicionált helyiséget, amely kiválóan alkalmas céges rendezvények, konferenciák és esküvők lebonyolítására. A beruházás során felújították a szálloda parkolóját, új aszfalt- és térkőburkolatot fektettek le, valamint épült egy luxusapartman is. A fejlesztés eredményeként nemcsak a hotel kapacitásának növekedése várható, a település is vonzóbbá válhat a befektetők számára.

A galyatetői beruházás ? amely jelentősen hozzájárul az Észak-magyarországi Régió idegenforgalmának fellendüléshez ? egyike annak az összesen 358 projektnek, amelyek a 2007-ben meghirdetett turisztikai vonzóerő-fejlesztést segítő pályázatok és kiemelt projektek, valamint a szálláshelyek bővülését ösztönző pályázatok keretében országszerte több mint 161,8 milliárd forintos támogatásban részesültek. Az ennek eredményeként megvalósuló beruházások nagysága meghaladja a 276 milliárd forintot. A beruházások háromnegyede a hátrányos helyzetben lévő régiókat érinti, ezekben a térségekben a turizmus fejlesztése ugródeszkát jelenthet a komplex fejlődés beindulásához.

Szóljon hozzá!