ZETApress

hírportál

Turistaként a próbajáraton

Holnap reggel újra teljes hosszában közlekedik a villamos a Nagykörúton, jelentette be ma délután Demszky Gábor főpolgármester a Mester utcai felújított villamos peronon. Az elmúlt ötven napban az építők feszített tempóban dolgoztak. Harminc peront építettek át összesen mintegy két kilométer hosszban. A rekonstrukcióra azért volt szükség, hogy a 32 centiméter küszöbmagasságú új Combino Siemens villamosba akadálymentesen lehessen beszállni a teljes vonalon. Holnap reggeltől a 2-es metró felújítása kezdődik, így a peronfelújítást ma éjfélig mindenképp be kellett fejezni.

A begördülő 54 méter hosszú villamost babakocsikat toló szülők és kerekes széken guruló mozgássérültek tesztelik. Mint egyikük elmondja, könnyű a beszállás segítség nélkül is. Igaz, hogy a peron csak 25 centiméter magas, de terhelésre a jármű is süllyed valamennyit, meg a peronok is lejtenek a második és az utolsó előtti ajtónál.

Próbautunk a Blaha Lujza térig vezet. A Városháza és a BKV Zrt. vezetőin kívül a kivitelezők és tervezők is velünk utaznak. Ők is, mi is az alkalomhoz illően öltözünk. Nekik öltöny és nyakkendő dukál, nekünk fotósoknak jó a farmer és a fotós mellény. Jómagam csak kockás inget veszek. Az idő remek, valamilyen fővárosi átadás naponta van, minek is flancolnék. Digitális kamera lévén gépem a nyakamban lóg.

Aba Botond vezérigazgató már messziről kiszúr. Hozzám siet a mozgó villamoson, udvariasan bemutatkozik. Ilyen híres ember lennék? ? nyújtok kezet nagy örömmel. Látom a fényképezőgépét, folytatja a vezér, ennyire szeret villamosozni, hogy még a próbajáratra is eljött? Fotóriporter vagyok, a munkámat végzem, felelem. Azt lehet, mondja, és gyorsan továbbindul. Csak nem újabb turistákra vadászik?

A villamos közben beér a Blaha Lujza térre. Mindenki leszáll a VIP vendégek közül. Helyünkre betódul a villamosra váró utazóközönség. Vannak köztük munkából jövők, dolgozni indulók. Akadnak közöttük többen hátizsákkal és fényképezőgéppel, vagy anélkül. Őket a vezérigazgató már nem faggatja. Velünk együtt ő is leszáll a villamosról.

Szóljon hozzá!