ZETApress

hírportál

Becsületrend a Fészekben

Magyar Civil BecsületrendA Magyar Civil Becsületrend két kitüntetését adták át ma délben az erzsébetvárosi Fészek Klubban az Ars Humanica Hungarica Kör szervezésében. A két kitüntetett Csillag Ádám videó-historikus és Majtényi László jogtudós, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke volt.

Az anyagi díjazással nem, csak erkölcsi elismeréssel járó kitüntetést először 2012-ben adták át két arra érdemesnek, így a mai már a hetedik alkalom volt. Alapítói: Kuthi Csaba tállyai borász, Görgey Gábor és Sumonyi Zoltán író, költő. Időpontja mindig február 10-e környéke, az első független magyar miniszterelnök születésnapja. (2015. februári Petőfi Irodalmi múzeumbeli ünnepségük idekattintva olvasható.) Azt már csak később tudták meg, hogy nemcsak Batthyány Lajos született 1802-ben ezen a napon Pozsonyban, hanem Göncz Árpád is 1922-ben Budapesten. A másik közös bennük haláluk napja: Batthyány Lajost 1849. október 06-án végezték ki Pesten, míg Göncz Árpád 2015. október 06-án hunyt el Budán.

A kitüntetetteket Ragályi Elemér és Kéri László méltatta. Ragályi ugyanúgy fejezte be beszédét, mint 2013. január 13-án, az Alternatív Pulitzer-díj átadásakor tette: Hajrá Csillag, hajrá Ádám! Legyél púp a rendszer hátán! ? mondta egykori tanítványának. Kéri László úgy fejezte be Majtényi László laudálását, hogy remélhetőleg nem Simicska Lajost kell néhány év múlva kitüntetni! A közel kétórás műsor Mozart-, Puccini- és Bizet-operaáriák előadásával zárult. Iván Ildikó szólította színpadra tanítványait: Bojtos Lucát, Süle Dalmát és Georgita Orsolyát. A három ifjú művésznő előbb szólózott, majd kvartettet énekeltek tanárnőjükkel. Utána borral koccinthattunk a kitüntetettekkel, s életünket a pogácsák elfogyasztása után a Bécsi úti Zazzi Cukrászda és Kávézó desszertjei édesítették meg a kupolatermi büfében.

1 hozzászólás

  1. Köszönöm a tájékoztatást! Szívből gratulálok a kitüntetetteknek és a leírásban bemutatott színvonalon műsorhoz is. Sajnálom, hogy személyesen nem voltam ott… További jó munkát kívánok az Ars Humanica Hungarica Kör tagjainak! Szívélyes üdvözlettel: dr. Kiss Viktória Gyuláról