ZETApress

hírportál

Százéves néni Ferencvárosban

Ma délután 2 órakor Pál Kálmán polgármesteri tanácsos köszöntötte a 100. születésnapját ünneplő Gombolai Istvánnét, Leopoldina nénit Ferencvárosban, a Knézich utcai Vázsonyi Vilmos Idősek Otthonában.

Az ünnepelt Rákospalotán, 1909. december 6-án, Mikuláskor Senkovits Jenő és Hallek Mária elsőszülött gyermekeként látta meg a napvilágot. Később még két fiútestvére született. Édesapja és a család jóvoltából a kis Leopoldina sokat vendégeskedett, sőt már-már ott is nevelkedett a Bécsben élő keresztmamánál.

Elemi iskoláit és a gimnáziumot is Rákospalotán végezte. Húszéves korában köszöntött rá a szerelem a fess, jóképű, fiatal katonatiszt, Gombolai István személyében. A szerelmet házasság követte, melyből sajnos gyermekük nem született, ami a mai napig fájó pont az életében. Munkájában találta meg a kompenzáló boldogságot.

A Chinoin Vegyészeti Gyárban dolgozott orvosasszisztensként. Nagyon szerette a munkáját, szívesen emlékezik vissza az ott eltöltött évekre. Vasárnap délutánonként férjével sokat sétálgattak a Budai Várban. Moziba és színházba is szívesen mentek, amikor csak lehetőségük volt rá. Kedvenc színésznője Fedák Sári és Tolnai Klári volt.

Munka után szabadidejében sokat olvasott, ez a mai napig kedvenc időtöltése. A magyar írókat részesíti előnyben, közülük is Mikszáth Kálmán tollából olvas a legszívesebben. Szeretett főzni is. A húsleves főzését és a mákos bejgli sütését szinte már tökélyre fejlesztette, de nagyon imádja a mindennél finomabb tortákat is. Ma is kedves időtöltése a virágápolás.

Ferencvárosban nem ritkák a százévesek. Nemrég hármukat ünnepelték születésnapjukon, s ők is mindannyian hölgyek. A születésnapi tortát Nándori László cukrászmester hozta, de a 100 gyertya helyett egy százas számot tett rá gyertyából. A zenés műsorral a terézvárosi, Rózsa utcai szociális otthon lakói készültek, mivel a két fővárosi intézmény összetartozik.

Szóljon hozzá!