ZETApress

hírportál

Soma-díj Ács Dánielnek

Gőbölyös Soma-díjátadó 2018.01.11.Ács Dániel, a 444.hu újságírója nyerte a 2017. év legjobb oknyomozó újságírójának járó Gőbölyös Soma-díjat. Az egymillió forinttal járó elismerést a Transparency International Magyarország adományozta a győztesnek tegnap este Budapesten ? derült ki közleményükből.

A Csörsz utcai helyszínt, a Larus Rendezvényközpontot igyekeztek titokban tartani, mert a díjátadón kizárólag a jelölőket és a jelölteket látták vendégül. Biztosan megunták, hogy a tavalyi díjátadót követő vacsorán ? miként korábban is rendszeresen ? sok-sok olyan hívatlan vendég jelent meg, akinek semmi köze sem volt az újságíráshoz, de odapofátlankodott az ingyen vacsorához. Sajnos sokan sportot űznek abból, hogy minél több helyre belógjanak, mert nekik is enni kell valamikor. Idén is többen megpróbálták több-kevesebb sikerrel.

A Transparency International Magyarország által felkért szakmai zsűri a beérkezett 19 pályamunka, köztük számos cikksorozat közül a 444.hu újságírójának a Ferencvárosi Önkormányzatban zajló rendszerszintű korrupciót leleplező cikksorozatát ítélte a legjobbnak. A pályázatok elbírálásának három fő kritériuma: az oknyomozó munka mennyisége és minősége, a téma relevanciája, továbbá a közérthetőség.

A 444.hu hét írásból álló cikk- és videósorozata többek között azt mutatja be, hogy miként húztak hasznot a IX. kerületi képviselők, az önkormányzat cégvezetői, valamint a rokonaik a helyi ingatlanpanamázásokból. Ács Dániel a korrupció mögötti személyi háló feltárásával ismerteti meg a közvagyon magáncélú felhasználásának ferencvárosi modelljét. Az oknyomozás eredményeként megtudhatjuk, hogy a korrupció és a helyi közpénzek lenyúlása a nagykoalíciós árokbetemetés eszközéül szolgált.

Ács Dániel a tegnap esti díjátadó ünnepségen vette át az oklevelet és a díjjal járó egymillió forintos pénzjutalmat. ? Kevesen gondolnak úgy a nyomozó újságírásra, mint össztársadalmi befektetésre. Az nyomozó újságírók többnyire olyan visszaéléseket tárnak föl, amelyeken sokan veszítenek valamennyit, s kevesek nyernek ? tisztességtelen módon ? igen sokat. A nyomozó újságírók munkája nagyban hozzájárul a köz veszteségeinek csökkentéséhez, ezt még azoknak is el kell ismerni, akik általában szkeptikusan tekintenek a korrupció elleni küzdelem bármely formájára. Vajon mennyit lopnának a tolvajok, ha egyáltalán nem éreznék tettük nyilvánosságra kerülésének kockázatát? A nyomozó újságírók a köz rosszul megfizetett hősei. A Soma-díjjal ? amellett, hogy Gőbölyos Somának állítunk emléket ? ezen a helyzeten szeretnénk a magunk szerény eszközeivel segíteni ? hangsúlyozta a díjak átadása előtt Lőke András, a Transparency International Magyarország Alapítvány (TIM) kuratóriumának elnöke.

A SOMA-díjról

Immár 16. alkalommal adták át Magyarország legrangosabb oknyomozó újságírói díját, amelyet a fiatalon elhunyt tényfeltáró újságíró, Gőbölyös József Soma tiszteletére alapítottak barátai 2001-ben. A díjat 2016-tól, vagyis idén már harmadik alkalommal, a TIM menedzseli és adja át, és a díjjal járó, egymillió forint összegű pénzjutalmat is a Transparency International Magyarország finanszírozza. A díj odaítéléséről négyfős zsűri dönt, amelynek tagjai a korábbi évekhez hasonlóan Balogh Ákos Gergely, a Mandiner alapítója; Lőke András, az Ittlakunk.hu alapító tulajdonos-főszerkesztője, a TIM Alapítvány kuratóriumának elnöke; Martin József Péter, a Transparency International magyarországi ügyvezető igazgatója, a Figyelő korábbi főszerkesztője és Urbán Ágnes a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető docense.

1 hozzászólás

  1. Önkormányzatunk jogerősen sajtó-helyreigazítási pert nyert ma a 444.hu ellen másodfokon. A Fővárosi Ítélőtábla ezzel megerősítette, hogy a közvéleményt hamis tényállításokkal nem lehet félrevezetni. Várjuk a helyreigazítás megjelenését!