ZETApress

hírportál

Új kolesz Józsefvárosban

Püspök úr és dékán asszonyTegnap 17 órakor átadták a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) új épületét pénteken Budapesten. A VIII. kerületi Horánszky utca 26-ban álló épületet a Benda Kálmán Bölcsészet- és Társadalomtudományi Szakkollégium diákjai használják a következő száz évben. A tavaly október 11-ei kőbányai református szakkollégiumavatásról idekattintva olvashatunk.

Bogárdi Szabó István Duna-melléki püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke ismertette: az épületet, amely a II. világháború előtt a Keresztyén Ifjúsági Egyesület székháza volt, a kommunizmus idején sokféle célra használták. Közvetlenül a rendszerváltás előtt szociális lakások működtek a Krúdy utca/Horánszky utca sarkán található, addigra teljesen lepusztult körfolyosós bérházban. Az épületet a Duna-melléki Református Egyházkerület bocsátotta az egyetem rendelkezésére száz évre. A református püspök reményét fejezte ki, hogy a szakkollégiumban a református egyetem legtehetségesebb diákjai megkaphatják azt a többletet, amit a nagy létszámú hallgatóval dolgozó egyetemi képzés, oktatási daráló nem adhat meg nekik.

Sepsi Enikő, a KRE bölcsészettudományi karának dékánja elmondta: az épületbe költöző szakkollégium szeptemberben kezdte meg működését 64 bentlakó és 12 bejáró diákkal. A dékán hangsúlyozta: a humán kultúra és a keresztény értékek iránt egyaránt elkötelezett embereket szeretnének nevelni, akik számára az oktatás és a kutatás társadalmi szolgálat, és akik az ökumené jegyében képesek lesznek integráló és vezető személyiségekké válni a társadalomban. Az épületben 21 apartmant és az alagsorban egy 85 négyzetméteres közösségi teret is kialakítottak. Az épület felújítását az EMMI 814 millió forinttal támogatta. A kollégium névadója Benda Kálmán (1913 ? 1994) akadémikus, a KRE első rektora, akinek menye: Bendáné Sebők Magdolna, valamint unokái: Borbála és Mihály is részt vettek a házavatón.

Az egyetem vezetése Zábó Virág III. éves pszichológus hallgatónak a Non est volentis jelmondatért és Helmeister Orsolya II. éves pszichológus mesterszakos hallgatónak a Főnixmadarat és Kálvin-csillagot ábrázoló logó megalkotásáért egy-egy laptopot ajándékozott. Utána szalagátvágásra az udvarra vonultunk. A szalag átvágása előtt püspök úr imát és áldást mondott a szakkollégiumra, majd a dékán asszonnyal együtt egy-egy ollóval átvágták a szalagot. Ezután együtt levonultunk a pezsgős fogadásra az alagsorban lévő közösségi térbe, s közben alaposan szemügyre vehettük az épületet is.

Szóljon hozzá!