ZETApress

hírportál

Demjén Rózsi díszpolgár lett

A Ferencváros Díszpolgára-címet a 19 éve Ferencvárosban lakó 71 éves Demjén Ferenc könnyűzenei szövegíró, előadó kapta tegnap este a Nemzeti színpadán. Polgármesteri elismerő oklevelet kapott többek között a 70 éves Szőke István, a Ferencváros legendás jobbszélsője.

Vidnyánszky Attila színházigazgató az ünnepségen egyebek között arról beszélt, hogy az általa öt éve vezetett Nemzeti Színházban a nemzet színházát szeretnék felépíteni. ? Szeretnénk jelen lenni mindenütt: vidéken és külhoni területeken is, ezzel együtt itt, Ferencvárosban vagyunk otthon! ? mondta köszöntőjében. A történelmi időutazáson József Attiláról is megemlékeztünk. Halálának 80. évfordulóján, december 3-án vasárnap versvonat ment Balatonszárszóra és Ferencvárosba vissza, melyről idekattintva olvashatunk.

A városépítés Ferencváros jelenkori történetének erős pillére, a IX. kerület minden eredménye Budapest épülésére is szolgál ? mondta Tarlós István főpolgármester tegnap este a 225 éves Ferencváros alapításának napja alkalmából a Nemzeti színpadán. A jubileumi díszünnepségen arról beszélt, hogy a főváros vezetése felismerte az építészeti és természeti értékek védelmének fontosságát, ezért több alkalommal igyekezett célzott támogatást is nyújtani a városrésznek, amelynek vezetésével kiváló a főváros együttműködése.

Az elmúlt években a közös érdekek mentén, az egyetértés jegyében születtek és születnek meg Ferencvárosban a főváros által finanszírozott fejlesztések ? mondta a főpolgármester. Szólt arról is, hogy az önkormányzat tulajdonában álló bérlakások felújítására, a Középső-Ferencváros épületeinek és tereinek megújítására elnyert milliárdos nagyságrendű városrehabilitációs támogatás felhasználhatóságát a Fővárosi Közgyűlés meghosszabbította, ezzel a kerület vezetésének lehetősége nyílt a teljes támogatási összeg felhasználására.

A Bálna és a Petőfi híd közötti zöldterület rendkívül jó adottságai ellenére korábban méltatlanul mellőzött partszakasz volt. A főváros pályázatán a kerület csaknem félmilliárd forintot nyert, amelyből a három hektáros park megújult ? mondta hozzátéve, hogy 2019-ben a Belső-Ferencváros új főteret kap. A pályázaton elnyert 250 millió forintos fővárosi támogatás a Bakáts tér komplex megújításához járul hozzá. A rehabilitációhoz kapcsolódik a templom és a templomkert felújítása is. Szólt arról is, hogy Budapest új arculatának kialakítása, a közösségi terek megteremtése egyre inkább egy élhető város képét mutatja, ezzel a főváros 2010 óta előkelő helyet szerzett az európai fővárosok rangsorában.

Tarlós István kiemelte, hogy Budapest fejlődése elképzelhetetlen lenne Ferencváros fejlődése nélkül. Központi fekvésével összeköttetést teremt a főváros belső és külső területei között, továbbá otthon ad Magyarország legjobb, legnépszerűbb, legpatinásabb és legeredményesebb labdarúgó klubjának is ? mondta. A főpolgármester felidézte, hogy a városnegyed körvonalai a XVIII. század végén alakultak ki, 1792. december 4-én, pontosan 225 éve a Kecskeméti kapun kívül és az attól délre eső területet I. Ferenc császár trónra lépése alkalmából Ferencvárosnak nevezték el.

Bácskai-elismerés a bácskai kollégának

Bácskai János (Fidesz-KDNP), a IX. kerület polgármestere elmondta, hogy Ferencvárosban 25 éve küzdenek a szociális városrehabilitáció keretében azért, hogy legyen komfortos Ferencváros. Még kilencszáz család vár erre! ? tette hozzá. A díszpolgári cím átadása előtt Pro Urbe Ferencváros-díjat kapott Szencz Mátyásné óvodavezető, a Károli Gáspár Református Egyetem, valamint a Bakáts téri Ének-zenei Általános Iskola gyermekkórusa, mely világra szóló ismertségre tett szert Deák Kristóf: Mindenki című rövidfilmjében, amely elnyerte az Amerikai Filmakadémia díját, az Oscar-díjat. Polgármesteri elismerő oklevelet kapott többek között Ferencváros bácskai testvérvárosának, Sepsiszentgyörgynek a polgármestere. Az ünnepségen idén először a másik három határon túli testvérváros ? a felvidéki Királyhelmec, a délvidéki Magyarkanizsa és a kárpátaljai Beregszász ? polgármesterei is megjelentek.

Szóljon hozzá!