ZETApress

hírportál

MikulásGyár Karácsonyig

Ilyen hosszú ideig még sosem volt nyitva a Mikulásgyár! Idén 22 napon keresztül hozhatják az adományokat a Hősök terén felállított adományozói központba. Ilyen hosszú ideig még sosem dolgoztak a gyár önkéntesei, de a tavalyi akció tapasztalatai azt mutatják, hogy szükség van a hosszabb nyitvatartási időre.

Évről-évre nagyobb az adományozói kedv. Idén már érkezett ajándék Houstonból, Tokióból és Csíkszeredáról is. A Mikulásgyár már évek óta nemzetközi szinten is ismert és elismert, mától december 22-én péntekig nyitva, az Ötvenhatosok terén, 9 és 21 óra között. De lesz kihelyezett üzeme a Lurdy Házban, országszerte a Toyota márkakereskedésekben és a Hungaroringen is. Aki nem tud személyesen eljönni a Mikulásgyárba, annak ajándékait a legtöbb postán ingyenesen átveszik, és a központba szállítják. Elsősorban tartós élelmiszereket, tisztító- és tisztálkodási szereket, valamint jó állapotú ruhákat, könyveket és játékokat várnak a szervezők a Mikulásgyár fő üzemében, ahol számos újdonsággal, programokkal szórakoztatják az adományozókat.

Zsolnai Endre, a Mikulásgyár jogtulajdonosa, főszervezője a délelőtti megnyitón kiemelte: eddig minden évben rekordmennyiségű adomány gyűlt össze. Tavaly 137 ezer kilogrammnyi ajándék jött a gyárba. Mint azt elmondta, az ajándékok már hetek óta érkeznek a szervezőkhöz külföldről is. Idén a NASA főhadiszállásáról, Houstonból is érkezett. Egy játékűrrepülőt küldtek az ott lakó magyarok a MikulásGyárba. A karitatív akció más országokból és nagyon sok városból is kapott már ajándékot. Küldtek csomagot Tokióból, Csíkszeredáról és Kolozsvárról is, és egy nagyobb adomány várható Londonból, ugyanis a kint élő magyarok egy csoportja is szervezetten gyűjt a MikulásGyár részére.

A Lurdy Ház immár harmadik éve gyűjtőpontja a MikulásGyárnak, idén ráadásul a bevásárlóközpontok közül egyedüliként. Már az első alkalóímmal is az átlagosnál több adományt gyűjtöttünk, tavaly pedig több mint 15 tonnányi támogatást tudtunk továbbítani a rászorultaknak. A Lurdy nyitott a kulturális és társadalmi célú rendezvények felé, reméljük, hogy idén az adományok számát és méretét ismét növelni tudjuk, bérlőinkkel és látogatóinkkal közösen ? fogalmazott Sallai Péter, a Lurdy Ház értékesítési igazgatója.

A Hungaroring számára fontos a társadalmi szerepvállalás, ugyanakkor az is, hogy a program, amelyhez csatlakozik, klasszikus értékeket képviseljen, csakúgy, mint maga a Társaság. A MikulásGyár éppen ilyen, úgyhogy az első pillanattól kezdve zökkenőmentes volt az együttműködés a két csapat között, s bízunk benne, hogy a Hungaroring Mikulás Grand Prix-je hozzátesz majd az ünnepi előkészületekhez.

Az ünnepi időszakban megnő a Magyar Vöröskereszthez érkező segélykérő levelek száma. Megyei és területi szervezeteink országszerte számos gyűjtőakciót, programot indítanak, hogy segítsék az arra rászorulókat. Nagy örömmel csatlakozunk idén is a MikulásGyárhoz, ahol kezdetek óta részt veszünk az adományok gyűjtésében és a Vöröskereszt feladata az adományok eljuttatása is a rászoruló családokhoz. Bízunk benne, hogy idén is sokaknak tehetjük szebbé a Karácsonyt ? mondta el Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója.

A Magyar Posta több mint tíz éve támogatja a kezdeményezést. Eleinte az összegyűjtött adományokat szállította el a gyűjtőpontokról, majd vállalta, hogy az adományozók által a postákon ingyenesen leadott MIKULÁSGYÁR felirattal ellátott, becsomagolt dobozokat a Magyar Vöröskereszt raktáraiba szállítja. A tavalyi évben a Magyar Posta mintegy 14 ezer darab csomagot juttatott el a postákról, illetve a központi gyűjtőpontokról a Magyar Vöröskereszt raktáraiba. A Posta támogatásának köszönhetően az egész országot, akár a legkisebb településeket is sikerült bevonni a programba ? mondta Panik Ildikó szóvivő.

A Nemzeti Közművek 2011 -óta minden évben, idén hetedik alkalommal biztosítja a MikulásGyár fűtéséhez szükséges gázellátást és idén először a villamosenergiaellátást is. A Nemzeti Közművek ezzel kíván hozzájárulni a nélkülöző gyermekek karácsonyának szebbé tételéhez és megfelelő körülményeket teremteni az önkéntesek számára az ajándékok gyűjtéséhez és csomagolásához ? mondta Tomon Eszter kommunikációs szakértő.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. szponzorációs szerződés keretében idén is támogatja a MikulásGyárat. Ennek értelmében, a rendezvény három hetes időszaka alatt az FKF térítésmentesen biztosítja a hulladékelszállítást és a programok előtti és utáni takarítást. Az FKF most decemberben is a MikulásGyárban rendezi meg Gyermekrajz- és Szépírói pályázatának díjátadó ünnepségét ? mondta Orenje Éva, az Edukációs csoport vezetője. A mai sajtótájékoztató moderátora Jáksó László volt.

Szóljon hozzá!