ZETApress

hírportál

Moszkva sétány Vizafogón

Moszkva sétány VizafogónÜnnepélyesen átadták délután Észak-Pesten a Moszkva sétányt, amely közvetlen gyalogos és kerékpáros kapcsolatot biztosít a XIII. és az V. kerület között. A rendezvényen Bagdy Gábor pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes felidézte: a nyáron Budapesten megrendezett FINA vizes világbajnoksághoz kapcsolódóan számos fejlesztés, beruházás valósulhatott meg.

Az egyik ilyen kiemelt projekt volt a Moszkva sétány is, amelyet már a vb idején használhattak az emberek, s most hivatalosan is felavatták. A Moszkva sétány a pesti Duna-part kiemelt fekvésű, de korábban kihasználatlan szakasza, ahol 1150 méter hosszúságban, hét méter szélességű sávban elválasztott gyalog- és kerékpárutat alakítottak ki. Rendezték a zöldfelületeket, egyedi tervezésű utcabútorokat és kerékpár-tárolókat helyeztek ki, s megkezdték a közvilágítás és az úgynevezett smart city (intelligens város) megoldások előkészítését is. A sétányra úgynevezett okos pontokká alakítható új közvilágítási oszlopokat is tettek, így ? Budapesten az elsők között ? váltak adottá a feltételei az ingyenes közterületi WiFi-szolgáltatás beindításának. A korszerű lámpaoszlopokra energiatakarékos, környezetbarát LED-lámpatesteket szereltek fel.

Az ünnepség a magyar és az orosz himnusz hangjaival indult, s városligeti Tolsztoj sétány 2012. január 30-ai avatásával ellentétben most mindkettőnek csak egy-egy versszakát játszotta az orosz rézfúvós katonazenekar. Utánuk egy óbudai középiskola vegyes-kórusa magyarul és oroszul elénekelte: Tavaszi szél vizet áraszt. Vlagyimir Nikolájevics Szergejev, Oroszország budapesti nagykövete köszöntő beszédében kiemelte, hogy a két ország együttműködésének újabb korszakát nyitja meg, hogy mostantól az orosz főváros neve is megtalálható Budapest térképén.

Bagdy Gábor avatóbeszédében hangsúlyozta, hogy a nemzetközi jelentőségű fejlesztés Moszkva és Budapest jó kapcsolatát, egymás iránti kölcsönös tiszteletét szimbolizálja, továbbá nagy és fontos eredménynek nevezte, hogy az utóbbi időben újra fejlődésnek indultak a magyar?orosz kapcsolatok. Orosz kollégája: Leonyid Pecsatnyikov moszkvai főpolgármester-helyettes beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar és az orosz kultúra története és történelme sok száz évre tekinthet vissza.

Szóljon hozzá!