ZETApress

hírportál

November 4-e az emlékezés napja

MegemlékezésekA november 4-ei Nemzeti Gyásznapon az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjaira emlékezik az ország ? tudatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztály. Az NFM által szervezett központi rendezvénysorozat november 4-én szombaton 09 órakor kezdődik a Kossuth Lajos téren.

Az Országház előtt katonai tiszteletadás mellett felvonják, majd félárbocra eresztik Magyarország lobogóját. A központi megemlékezést 13 órakor a főváros XVIII. kerületében, a Hargita téren álló 1956-os emlékműnél rendezik meg, beszédet mond Kucsák László országgyűlési képviselő és Ughy Attila polgármester.

A Szent István Bazilikában 18 órától emlékkoncertre várják az érdeklődőket. A Magyar Rádió Gyermekkórusa Johannes Brahms: Ave Maria című kórusművét adja elő, a karmester dr. Matos László, orgonán közreműködik Arany Zsuzsanna. Farkas Róbert a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát vezényli, előadásukban Beethoven: Egmont-nyitánya és 3. szimfóniája lesz hallható. A Bazilikánál 19 órától mécsesek és fényfestés is megidézi a mártírok emlékét. A Terror Háza Múzeum Hősök Falánál egész nap gyertyagyújtással tiszteleghetnek az áldozatok előtt, az Új köztemető 301-es parcellájánál protokollmentes megemlékezést tartanak.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc sorsát a november 4-én kezdődött invázió pecsételte meg. A hatalmas túlerőben lévő szovjet hadsereg többnapos utcai harcban tudta csak felszámolni a szabadságharcosok ellenállását a Széna térnél, a Corvin közben, Óbudán, Kőbányán, a VIII. és a IX. kerület több helyszínén, végül november 11-én Csepelen is. Magyarország Kormánya 2001-ben nyilvánította Nemzeti Gyásznappá november 4-ét.

Szóljon hozzá!