ZETApress

hírportál

Az ellenzék külön ünnepelt

Gyurcsány Ferenc a Hotel HungáriábanA polgári, európai, szabad Magyarország ellenségének nevezte a magyar kormányt a DK elnöke a párt 6. születésnapján tartott Rákóczi úti ünnepségen. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: nincs lehetőség kompromisszumot kötni a jelenleg hatalmon lévőkkel, le kell győzni őket, és ezt sokkal inkább 2018-ban kell megtenni, mint 2022-ben.

Orbán Viktor rendszere a hazugság maga, mert ahol a miniszterelnök demokráciát hazudik, ott önkény van, ahol nyugdíjat véd, ott nyugdíjat lop, ahol Európáról beszél, csak a markát tartja. Orbán Viktor nem 1956 vagy 1990 örököse, hanem mindezek elárulója ? jelentette ki a pártelnök. A polgári, európai, szabad Magyarország ellenségének nevezte a magyar kormányt 14 órától az erzsébetvárosi Hotel Hungáriában tartott ünnepségen.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: nincs lehetőség kompromisszumot kötni a jelenleg hatalmon lévőkkel, le kell győzni őket, és ezt sokkal inkább 2018-ban kell megtenni, mint 2022-ben. A pártelnök azt mondta, hogy Orbán Viktor rendszere a hazugság maga, mert ahol a miniszterelnök demokráciát hazudik, ott önkény van, ahol nyugdíjat véd, ott nyugdíjat lop, ahol Európáról beszél, csak a markát tartja. Orbán Viktor nem 1956 vagy 1990 örököse, hanem mindezek elárulója ? jelentette ki. A kormányfő délutáni Terror Háza Múzeum előtti beszéde idekattintva olvasható.

Gyurcsány Ferenc október 23-áról emlékezve azt mondta, hogy 1956 egyszerre egyesít és elválaszt: furcsa, keserédes ünnepe a meggyalázott harmadik köztársaságnak. Az egyik oldalon ott áll Kádár megélt öröksége, a másikon a Nagy Imre-i Magyarország beváltatlan ígérete, a miniszterelnök és társai mártíromsága. A kettősség dacára a forradalom lényegét, vezérlő álmai adják. Aki elfordul 1956 lényegétől, az történelmileg súlyosan téved, politikailag pedig nem a szabadság, hanem a diktatúra oldalán áll ? jelentette ki. Hangsúlyozta, 2011-ben azért választották október 23-át a DK születésnapjaként, mert történelmi, erkölcsi, politikai értelemben maradéktalanul vállalják 1956 álmait és örökségét.

Az 1990-es rendszerváltozás szabadságot, jólétet és biztonságot ígért, miközben sokak számára csalódást, önemésztő vitákat és bizonytalanságot is hozott. Hat éve a DK arra vállalkozott, hogy ezt a két ellentétes érzést megpróbálják úgy kibékíteni egymással, hogy a szabadság ügyét egyesítik a személyes remény, a gyarapodó lehetőségek világával ? utalt vissza pártjuk kezdeteire.

A rendszerváltozás pártjai mára vagy eltűntek vagy drámai nehézségekkel néznek szembe ? mondta Gyurcsány Ferenc. Az utolsó élő rendszerváltó párt az MSZP, amely ma soha nem látott kihívásokkal néz szembe ? tette hozzá. Kitért arra is: 29 évvel ezelőtt létezett egy Fidesz nevű párt, de annak a névazonosságon kívül semmi köze nincs a mostanihoz. Az a Fidesz a szabad Magyarország szabadelvű pártja volt, az igazság kimondásának pártja, értette a szabadság összetartó és szervező erejét, nyitott országot, nyitott társadalmat akart és hangos harcosa volt az emberi méltóság ügyének ? mondta. Hozzátette: a Fidesz ma már a bezárkózó, a hatalom erőszakos rendjére építő, nemzetről beszélő, de párthűségben gondolkozó, a sajátjától eltérő magatartást és kultúrát a pokolba kívánó párt. Nem Európa nyugati felében látja az ország barátait és szövetségeseit, hanem az önkény uralta Keleten keresi ugyanezeket ? fogalmazott. A Fidesz mára magánemberi és közéleti megvetésem tárgyává vált ? jelentette ki Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: a mai Demokratikus Koalíció jobban hasonlít az 1988-as Fideszre, mint a mai Fidesz egy hasonló nevű egykori pártra.

A rendezvényre meghívást kapott Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom (MOMA) és Székely Sándor, a Szolidaritás elnöke is. Bokros Lajos betegségére hivatkozva nem volt jelen, de levélben üdvözölte a DK-t, amelyet a hazai baloldali demokratikus ellenzék vezető erejének nevezett. Székely Sándor szervezetük céljának nevezte, hogy leváltsák Orbán Viktor rendszerét, s hogy közösen építsenek fel egy új köztársaságot. A demokratikus ellenzéknek csak egy esélye van a győzelemre, ha együttműködik. Ha az ellenzéki pártok nem változtatnak a politikájukon, akkor segédkeznek ahhoz, hogy a miniszterelnök kivezesse az országot az EU-ból és Oroszország egyik gyarmatává tegye ? fogalmazott.

A Jobbik Józsefvárosban ünnepelt

Vona Gábor a Corvin közbenA Jobbik emelkedő pályára állítaná Magyarországot ? mondta Vona Gábor pártja október 23-i megemlékezésén 16 órától a Corvin közben. A Jobbik miniszterelnök-jelölt közölte: egyetért abban a kormánnyal, hogy a szabadság nemzete vagyunk, ugyanakkor értékelése szerint az egész történelem egy folyamatos szabadságharc, s nemcsak a külső hatalmakkal, hanem a belső hatalmaskodókkal is meg kell küzdeni. Ez 1956-ban és ma is igaz. Ma nem a külső hatalmak a legveszélyesebbek, hanem az, hogy a jelenlegi kormány a szabadság legádázabb ellenfele! Október 23-án nem elég a hősökre emlékezni, össze kell vetni a jelennel azt is, volt-e értelme áldozatokat hozni!

A Jobbik elnöke szerint meg kell védeni az országot attól, hogy idegen kultúrájú embereket telepítsenek ide, de attól is, hogy a fiataloknak el kelljen hagyni Magyarországot, ha boldogulni akarnak. Előbbit a Soros-tervként, utóbbit Orbán-tervként írta le, jelezve: neki is van egy terve: mindkettőt megakadályozni. Vona-tervként hivatkozott arra, hogy Magyarországot meg kell védeni a migrációtól, a kormányt le kell váltani, tagjait pedig kíméletlenül el kell számoltatni. Elképzeléseinek része Magyarország felzárkóztatása, ehhez részt kell venni az unió jövőjéről szóló vitában és el kell érni az európai béruniót. Emellett egy modern XXI. századi egészségügyi és oktatási rendszer igényét is megfogalmazta. A terv megvalósítását a kormányváltást akaró magyar emberekkel kívánja elérni. Nem pártoknak és pártelnököknek kell matekozniuk, mert ilyenből kormányváltás még nem született! ? hangoztatta a Jobbik elnöke.

Ha valaki úgy érzi, hogy magyar szívvel él, józan ésszel gondolkodik és tiszta kezű kormányt akar, akkor számára az a híre, hogy összetartoznak, mert a legfontosabb dolgokban egyetértenek. ? Engem már nem az érdekel, hogy mi az, ami szétválaszt, hanem az érdekel, hogy mi az, ami összeköt ? jelentette ki, hozzátéve: volt, amikor nem így gondolta. ? Ebből elég, nem érdekel, hogy ki a jobb- és baloldali, nem érdekel, hogy ki a mérsékelt és ki a radikális, nem érdekel, hogy ki a konzervatív és ki a liberális ? fogalmazott Vona Gábor az összefogást szorgalmazva.

A pártelnök előtt felszólaló Z. Kárpát Dániel alelnök azt hangsúlyozta, hogy pártja mindent a népességfogyás megállításának rendel alá, Dúró Dóra frakcióvezető-helyettes pedig az ifjúság kiemelt történelmi szerepéről szónokolt. A koszorúzást követően a részt vevő mintegy kétszáz ember egy betűkből álló szabadság feliratot követve, jobbikos és magyar zászlókkal, fáklyákkal a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai volt székházához vonult, ahol emlékbeszédet mondott Murányi Levente 1956-os szabadságharcos.

Szóljon hozzá!