ZETApress

hírportál

Digitális oktatásfejlesztés

Államtitkár és helyetteseSzupergyors internetet és teljes WiFi lefedettséget kapnak az iskolák. Megkezdődik a digitális oktatásfejlesztés: a kormány döntésének köszönhetően 2019 végig négyezer állami általános és középiskola, valamint szakképző intézmény kap szupergyors internetet és teljes WiFi lefedettséget. A beruházás 31 milliárd forintból valósul meg.

? A digitális átalakulásra való felkészülés az iskolákban kezdődik, a fejlesztés közvetlenül 1,2 millió diákot és 126 ezer oktatót érint. A kormány célja, hogy olyan tudású diákok kerüljenek ki az iskolákból, akik révén biztosítható Magyarország versenyképessége egy újfajta, digitalizált iparral, mezőgazdasággal, kereskedelemmel működő világban ? mondta el Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára a programról szóló sajtótájékoztatón.

Az 500 fő alatti iskolákban legalább 100 Mbit, az 500 fő feletti iskolákban legalább 1 Gigabites sávszélesség lesz elérhető. Ezen túlmenően a program keretében az állami iskolák valamennyi tantermében és iskolai közösségi tereiben WiFi hálózat épül ki. A megújult, korszerű rendszer fenntartására, valamint a kiberbiztonságra éves szinten a korábbi összeg nyolcszorosát, mintegy 10,5 milliárd forintot fordít majd a kormány. Az egyházi fenntartású iskolák esetében két ütemben történik a fejlesztés, amelynek első ütemében 2019 végéig Budapesten és Pest megyében 148 iskola kap WiFi hozzáférést.

? A beruházás az NFM irányítása mellett, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzetgazdasági Minisztérium együttműködésével, valamint a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség végrehajtásával valósul meg. A fejlesztések tartalmazni fogják a legkorszerűbb központi WiFi menedzsment eszközöket, így a hálózat védett lesz az informatikai támadásokkal és a káros tartalmakkal szemben ? emelte ki Solymár Károly Balázs, a tárca infokommunikációért felelős helyettes államtitkára.

Szóljon hozzá!