ZETApress

hírportál

Ozone Tv az Akváriumban

Ozone Tv Zöld-díj logóMár egyetlen ember is sokat tehet az élhetőbb környezetért. Kihirdették Magyarország legjobb környezetvédelmi megoldásait. A programot a Zöldgömb Fesztivál 2017 rendezvény keretén beül az Akvárium Klubban.

Ma délután 8. alkalommal adták át az Ozone Tv Zöld-díjakat, ami a környezettudatosság elengedhetetlen szerepére hívja fel a figyelmet. A természetvédelemmel foglalkozó műsorairól ismert csatorna öt kategóriában választotta ki a rekordmértékű pályázók közül a legkreatívabb ötleteket és innovációkat, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk magunk után.

Dr. Béres András, a zsűri elnöke, a Herman Ottó Intézet szakmai ügyvezető helyettese nyitóbeszédében kifejtette: tapasztalatai szerint kifejezetten fontos, hogy a pályázók egy ilyen eseményen megmutathassák magukat és követendő példát állítsanak az emberek számára. ? Nagyon sok kiemelkedő és szemléletformáló pályamunkával találkoztunk, az elektromos autózástól, az éghajlat-változáson át a fogyatékkal élők bevonásáig. Az egyszemélyes civil kezdeményezések is igazolják, hogy már egyetlen ember is sokat tehet az élhetőbb környezet megteremtéséért ? mondta dr. Béres András.

A nagyvállalatoknál a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. és a Nissan Sales CEE Kft. állhatott a pódium tetejére. Előbbi a Szemléletformáló és Újrahasználati Központjaiért, melyek célja, hogy megismertessék és elfogadtassák a társadalommal a hulladékok korszerű szelektív gyűjtését. Az újrahasznosított tárgyak mellett interaktív tanórákkal növelik a környezettudatosságot a lakosságban. A Nissan egy olyan egyedi energiatárolási rendszer kidolgozásáért részesült elismerésben, amely lehetővé teszi, hogy az emberek saját maguk újrahasznosítsák a Nissan LEAF-jük akkumulátorát. 2. helyezett: VKSZ Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. 3. helyezett: Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház.

A KKV kategóriában két nyertest is hirdettek: a Water&Soil Kft. innovációjának segítségével akár 50%-kal csökkenthető a szükséges öntözővíz mennyisége, ami egy vízben oldódó anyagnak köszönhető. A második nyertes, a Seed bonbon, akik papírhulladék újrahasznosításával alkotnak színes édességet imitáló, virágmagot tartalmazó papírformákat, azaz magbonbonokat. 2. helyezett: Katica Tanya Élményközpont, 3. helyezett: Öntözés.hu Kft.

A PET Kupa nyerte a Civil szervezetek kategóriáját, amely úttörő megoldásaival szórakoztató és csapatépítő kalanddá varázsolja a szemétszedést. A projekt felderíti a legnagyobb PET palack lerakóhelyeket a Tisza mentén, és az így gyűjtött szemétből versenyzésre alkalmas hajókat készítenek. Az elmúlt 5 évben már 47 hulladékhajót építettek. Aktivitásuk 180 súlyosan szennyezett terület felderítését, 18 tonna szennyező anyag eltávolítását és 27 szennyezett terület megtisztítását eredményezte. 2. helyezett: Muszáj Természetvédelmi Koordinációs Egyesület és Jövő Öko-Nemzedéke Alapítvány (JÖN), 3. helyezett: Muzsikál az Erdő Alapítvány.

Ozone Tv Zöld-díjazottakA magánszemélyek kategóriájában Tóth Andrea lett az első, aki a Háztartásom Hulladék Nélkül című blogján ad tanácsokat azzal kapcsolatban, hogyan lehet zöldebb, környezettudatosabb, és mindenekelőtt minimális hulladéktermelő háztartást vezetni. Andrea a blog mellett egy jelenleg 11 ezer fős Facebook közösséget is kialakított a témában, annak érdekében, hogy minél több háztartás tudatosan figyeljen a háztartási hulladék mennyiségének minimalizálására. 2. helyezett: Lenner Ádám, 3. helyezett: Kocsis Dóra és Német Edward, különdíjas: Dr. Erdős László.

Iskola, óvoda kategóriában a Tisza-parti Általános Iskola emelhette magasba a díjat, akik jótékonysági futást és kórházban lévő beteg gyerekeknek mesekönyv gyűjtést szerveznek, mellette pedig fűszerkert, gyakorlókert, mezítlábas ösvény és komposztáló létrehozásával szeretnék jobbá tenni a világot. 2. helyezett: Hódmezővásárhelyi Egyesített Óvodák Szabadság téri telephely, 3. helyezett: Lakiteleki Iskola és Észak-kelenföldi Óvoda Újbudai Palánták Óvoda Telephely.

Szóljon hozzá!