ZETApress

hírportál

Automatikus a Deák téri nyitás

Beléptető kapukAutomatikusan nyílnak az elektronikus jegyrendszerhez kapcsolódó beléptetőkapuk a Deák Ferenc téri metróállomás Sütő utcai kijáratánál október 15-étől, vasárnaptól. A beléptetőkapuk egyelőre csak csúcsidőszakon kívül, néhány hetet követően pedig a csúcsidőszakban is nyílnak majd az utasok előtt.

Az augusztus 30-án szerdán bemutatott kapuk a metróállomásról kifelé vezető irányban nyílnak és záródnak majd, a metró területére történő belépés nem változik. A kapuknál történő belépésnél továbbra is a megszokott módon történik az utazási jogosultságok ellenőrzése. Augusztusban a Deák Ferenc téri Metróállomás Sütő utcai kijáratához összesen tíz beléptetőkaput telepített a BKK, melyek ? tekintettel arra, hogy mindez egy tesztidőszak kezdete ? az első hetekben mindkét irányból csak nyitott állapotban voltak. A BKK kiemelt figyelmet fordít az utasok biztonságára, ezért fokozatosan vezeti be az új berendezések használatát. A tesztelés következő lépcsőfokaként most a metróból kifelé irányban haladók találkozhatnak automatikusan nyíló-záródó kapukkal.

A tesztelés célja, hogy valós üzemeltetési környezetben szerezzen tapasztalatokat a gyártó és a visszajelzések alapján ? ha szükséges ? tovább fejlessze azokat. A tesztelés során a BKK, valamint a gyártásért, a telepítésért és az üzemeltetésért is felelős Scheidt & Bachmann szakemberekből álló csoportja ellenőrizte a kapuknál felszerelt kamerák, illetve a kapuk nyitási/zárási funkciójának (pl. a kártyával történő nyitás), és a kapuk érzékelési funkcióinak (pl. babakocsi, csomagok) működését. A tesztelés helyszínéül azért a Sütő utcai kijáratra esett a választás, mert ezen a helyszínen nagyobb építészeti átalakítás nélkül telepíthették a készülékeket. Mivel ez a kijárat frekventált helyen található, így többen ismerkedhetnek meg a kapukkal, illetve a szakemberek is figyelemmel tudták kísérni, hogyan halad át az utasforgalom a kapukon, és ezekre a tapasztalatokra alapozva most bevezethetik a kapuk automatikus nyitási funkciójának a használatát.

[youtube]https://youtu.be/IMEGQ2CXBVY[/youtube]

A Sütő utcai kijáratnál telepített kapusor kihelyezésével elinduló kapu- és érvényesítő készülék telepítési munkálatok során összesen 810 kaputest, majdnem 530 állomási és megközelítően 11 ezer járművekre kihelyezett érvényesítő készülék telepítése valósul meg. A kapuk használatát több lépcsőben fogja bevezetni a BKK. A végső állapot eléréséhez, azaz ahhoz, hogy az összes kapu rendeltetésszerűen működjön, szükséges az elektronikus jegyrendszer teljes infrastruktúrájának rendelkezésre állása. Az elektronikus jegyrendszer egy korszerű, könnyen és egyszerűen használható jegy- és bérletrendszer, amely az ügyfelek igényeihez rugalmasan alkalmazkodik. A rendszer elindulásával a papírra nyomtatott jegyek és bérletek fokozatosan megszűnnek, szerepüket az elektronikus utazási kártyák veszik át ? tudatta a BKK Kommunikáció.

Szóljon hozzá!