ZETApress

hírportál

BÚÉK 2007!

Többen kérdezik mostanában, hogy mit is jelent a nevünk és honnan származunk. Válaszként a levéltári anyagból idézünk. Családunk Sziléziából származik, ahonnan Zmeskall Vencel költözött Magyarországra, s aki 1548-ban Lestinére nyert adományt. Címerünkben a szarvasmarha a gazdálkodásra, a nyereg, illetve sisak a katonai erényekre utal. A család Árva vármegyében telepedett le.

A későbbi leszármazottak közül Zsigmond (1894-ben halt meg) Hont megye alispánja és országgyűlési képviselő volt, s fiai sem lettek akárkik. Közülük Kálmán Hont vármegye árvaszéki elnöke lett, György Paláston birtokos, István Temes vármegyében kincstári bérlő, Ernő pedig hivatalnok Pesten.

Megemlítendő még a felmenők között Zmeskall Miklós, aki Beethoven atyai barátja volt. Anyagilag is támogatta a zenefejedelmet, s maga is vonósnégyeseket komponált. A kultúránál maradva Zmeskall Judit a tragikus sorsú költőnek, Reviczky Gyulának volt a nevelőanyja. Sajnos rövid ideig gondozhatta a kisfiút, aki még csak öt éves volt, amikor nevelőanyja elhalálozott.

A parlamenti munka sem állt távol a Zmeskalloktól. 1869-ben Zoltánt néppárti programmal képviselővé választották. Egy év után lemondott mandátumáról, de a Millennium évében újra megválasztották. Nemcsak emiatt, de korán elhunyt pedagógus édesanyámtól örökölt irodalomszeretetem miatt is kezdtem el a parlamenti tudósítói munkát a ’90-es évek elején.

Nevünk magyarul azt jelenti, hogy elkésett, lemaradt. Nomen est omen – nevében a végzete – vallja a mondás, mi mégis igyekszünk mindenütt időben ott lenni, mindenről gyorsan tájékozódni, és az információkat továbbadni. Így tesszük ezt jövőre is. Minden kedves olvasónknak – köztük Katónak, gyermekeim anyjának – békés Boldog Új Évet Kívánok!

2 hozzászólás

  1. Szabadkán élek, őseim a felvidéki Paláston éltek. Ritkán meglátogatom a települést. Ma már romokban áll ott a Zmeskáll-kúria. Egy pozsonyi értesülés szerint Zmeskáll Miklós, a “csodaember” életének egy bizonyos szakaszában Paláston is élt. Üdvözlettel: Lenke

Visszajelzések

  1. Ülnök voltam Koronáéknál | ZETApress