ZETApress

hírportál

Főpróba a tűzijátékra

Tüskés útzárSikeres műszaki főpróbát tartott reggel az augusztus 20-ai ünnepi rendezvények biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs – közölte a NFM államtitkára, az Operatív Törzs (OP) vezetője ma délután a Teve utcai Rendőrpalota előterében. A 15-ei sajtótájékoztatójukról idekattintva olvashatunk.

Az ünnepi rendezvényeket idén először a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szervezi. Kara Ákos felidézte: az OT már korábban elfogadta a rendezvények biztosítási tervét. Ma reggel a különböző irányítási központok közötti kapcsolatot is ellenőrizték. Az államalapítás ünnepéhez kapcsolódó programok már szombat reggel megkezdődtek országszerte, valamint a külhoni magyarság körében is. A budai Magyar Ízek Utcáját már mostanáig is sok érdeklődő kereste fel. Látványos, értékőrző ünnepre készülnek, de a legfontosabb szempont a biztonság. Az Operatív Törzs és a Magyar Kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy mindenki méltó módon és biztonságos körülmények között ünnepelhessen. A Petőfi Rádió élő közvetítése a rakpartokon kihangosítókon keresztül is segíti majd a lakosság tájékoztatását.

Vasárnap reggel 7 órakor, szükség esetén előbb is ülésezik az OT. A friss információk, meteorológiai előrejelzések alapján döntenek arról, hogy a délelőtti vízi- és légi-parádét milyen módon lehet majd megtartani. Szükség esetén egyes programelemek változhatnak. Három ok miatt lehet szükség az esti budapesti tűzijátékot érintő beavatkozásra. Az egyik, ha a kilövési pontokon, illetve a rakpartokon – kiemelten a Lánchíd és a Margit híd közötti szakaszon – valami rendellenséget észlelnek. A kiemelt szempont az időjárás is. Utóbbi tekintetében az erős szél, illetve a másodfokú (narancs), vagy harmadfokú (piros) riasztás befolyásolhatja a biztonságos lebonyolítást.

Pátkai Zsolt, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa kifejtette: a hétvége időjárását egy hidegfront határozza meg, mely elsőként a Dunántúlt éri el erős széllel, csapadékkal. A főváros térségét várhatóan éjszaka éri el a hidegfront, ami viszont lelassul, így vasárnap délelőtt, majd délután is több szakaszban várható eső, záporeső. A jelenlegi előrejelzések szerint heves zivatar nem valószínű. A fővárosi programokat befolyásolható időjárási tényezőkkel kapcsolatos kérdésre azt válaszolta, hogy a fővárosban a délelőtti programok idején esős idő várható élénk széllel, az esti tűzijáték idejére viszont a szél is gyengül és a csapadék is megszűnik.

Lakatos Tibor rendőr ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Közrend-védelmi Főosztályának vezetője elmondta: a TEK-kel közösen elvégezték a kockázatelemzéseket, meghatározták, hogy milyen módon, milyen erőkkel biztosítják az egyes rendezvényeket. Az ORFK főosztály-vezetője ismét kiemelte: a biztosítási tervnek az esetleges terrortámadások kivédése is része. Ennek nyomán már most is vannak forgalomkorlátozások, amelyek azt a célt is szolgálják, hogy az egyes helyekre ne lehessen gépjárművel behajtani, de a helyszíneken lévő rendőri egységek is készen állnak arra, hogy blokkoljanak egy esetleges támadást. A több hetes FINA vb helyszín-biztosításaival ellentétben most nem helyeznek ki betontömböket, de tüskés  útzárra szükség esetén számíthatunk.

Az augusztus 20-ai ünnephez kapcsolódóan országszerte mintegy 400 rendezvényt tartanak, melyeken a rendőrség munkatársai is jelen lesznek. Feladatuk, hogy a rendezvényekre kilátogatók testi épségét megóvják és megelőzzék az esetleges jogsértő cselekményeket. Budapesten és a megyei rendőr-főkapitányságokon is működni fognak helyi operatív törzsek, amelyek a biztosítási tervek végrehajtásáért, szükség esetén módosításáért felelnek. Az elmúlt napok európai terrorcselekményei nyomán Jasenszky Nándor, a Terrorelhárítási Központ szóvivője elmondta: a TEK felderítő és műszaki állományának emberei az egyes helyszíneken civil ruhában is kint lesznek, emellett külön törzset is működtetnek, amelyet főigazgatójuk: Hajdu János vezet.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta: a helyszínen összesen 70 tűzoltó 16 technikai eszközzel segíti a biztosítást. A Duna érintett szakaszán három rohamcsónak és a Szent Flórián tűzoltóhajó is végig készenlétben lesz. A fővárosi esti tűzijátéknál a rakpartokon lévő épületek – köztük a Parlament – védelme kiemelt szempont. Ha az esetlegesen visszahulló pirotechnikai eszközök tüzet okoznának, másodperceken, perceken belül azonnal be tudnak avatkozni a tűzoltók, de mellette a főváros egészének tűzvédelmét sem hanyagolják el!

1 hozzászólás

  1. A mai fővárosi rendezvények közül a légi parádé tervezett eseményeinek teljes körű megtartását a rossz időjárási viszonyok nem teszik lehetővé. Így elmaradnak az ejtőernyős ugrások, a légi parádé repülési programja a biztonság érdekében csökkentett tartalommal valósul meg. A vízi- és légi-parádé a Duna Országház előtti szakaszán 10 órakor kezdődik.

    Az Operatív Törzs kéri, hogy az augusztus 20-i programokra látogatók az egész nap folyamán mindenképp tájékozódjanak az aktuális időjárási helyzetről, az érvényben lévő vagy várható meteorológiai riasztásokról, a rendezvényen pedig minden esetben tartsák be a szervezők és a hatóságok utasításait!

Szóljon hozzá!