ZETApress

hírportál

Electro-Coord az újrahasznosító

Közös érdek a lámpa hulladék szelektív gyűjtése elnevezéssel kezdett országos tájékoztató kampányt az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. júliusban az elhasznált fényforrások, fénycsövek és energiatakarékos lámpák begyűjtésének elősegítése érdekében.

A kampány fontos állomása volt az a délelőtti sajtótájékoztató, melyet dr. Kovács Béla, az Electro-Coord ügyvezetője és Nagy János, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Világítástechnikai Társaságának elnöke tartott a Váci út 12. I. emeleti Központi Tárgyalójában. A Közös érdek a lámpa hulladék szelektív gyűjtése-akció nyitó eseményén jelképesen elhelyezték a idei kétmilliomodik lámpát a szelektív lámpa gyűjtőkonténerben. Az Electro-Coord számításai szerint ugyanis idén a szelektíven visszagyűjtött lámpák száma elérte a kétmillió darabot. Ahhoz azonban, hogy a keletkező lámpahulladék tervezett arányát (60 százalékot) hasznosítani tudják, a lakosság és a villanyszerelők aktív részvételére van szükség az év hátralévő részében is.

A környezetvédelmi oktatást és szakmai oktatást (villanyszerelők) végző intézmények bevonásra kerülnek a hulladék begyűjtési rendszer megismertetésére. PR és on-line kommunikáció indul az Electro-Coord Magyarország tevékenységének megismertetése és a weboldalak népszerűsítése céljából. A tervek szerint megújul az Electro-Coord Magyarország weboldala és frissül kapcsolódó oldaluk is.

A kampányban a lámpahulladék létezését mutatják be és kérdeznek rá, hogy minden célcsoport számára egyértelmű emlékeztetést generáljanak. A környezetvédelem, a szelektív hulladékok gyűjtése ? beleértve a lámpahulladékokat is ? mindannyiunk érdeke, egy időben kell megszólítani a lakosság és az iparági, villanyszerelők csoportját is. Felhívásukban egy időben kell emocionális és racionális húrokat megpendítenünk, hogy a következő alkalommal már a lámpa hulladék se a kukában landoljon. Hisz minden egyes begyűjtött darab lámpatest, izzó számít, terhet véve le környezetünk válláról, hasznosítva ismét az ipari körforgás részévé válva. Koncepciójuk ezért egy felkiáltó-kérdező párral direkten szólít meg, a fogyasztói szemléletünk környezettudatos kiegészítésének küldetésével: Megvetted. Visszahoztad?

Ez a gondolat különböző variációkban ? attól függően, hogy melyik célcsoporthoz beszélünk ? minden kommunikációs eszközön megjelenik. A gyűjtőpontokon történő feltüntetésével egyidejűleg tudjuk a lakossági célcsoport számára a cselekvés ösztönző gondolatot egy felszólítással együtt eljuttatni. Az Electro-Coord gyűjtőpontjain plakátkihelyezést és szórólapozást fognak végezni. A 14 ezer gyűjtőpont közül a leginkább látogatott 700 pontot választják ki és ide összpontosítják mind a kampányt mind az információnyújtást.

Az Electro-Coord közhasznú társadalmi szerepvállalásának népszerűsítését elősegítő ismertető napot terveznek Zöld Megoldások és Nyílt Nap elnevezéssel Mezőkovácsházán. A vetélkedő online szakaszból és helyszíni szakaszból áll majd. Gyárlátogatást terveznek a mezőkovácsházai középiskolások számára. A lámpagyárak csúcstechnológiáját és a fenntartható gazdálkodásban vállalt szerepének bemutatására is sor kerül. Nyeremények és ajándékok készülnek az iskolásoknak. A lámpák anyaga 85%-ban újrahasznosítható. Magyarországon jelenleg az eladott lámpák 60%-a visszakerül hozzánk, de az a célunk, hogy 2019-re az arány 70-80% legyen. A hazai visszagyűjtési és újrahasznosítási rendszer kiépült, így bárki felelősen külön gyűjtheti az izzó- lámpa és fénycső hulladékot.

Szóljon hozzá!