ZETApress

hírportál

Horváth Csaba biztos lesz

Horváth CsabaBajnai Gordon miniszterelnök november 25-tel a Budapest fővárossal összefüggő kormányzati tevékenység összehangolásában közreműködő kormánybiztossá nevezi ki Horváth Csabát, a főpolgármester korábbi humánpolitikai helyettesét.

A kormánybiztos folyamatos kapcsolatot tart a fővárosi önkormányzattal, figyelemmel kíséri többek között a közösségi közlekedés működtetetését és fejlesztését, valamint közreműködik a fővárost érintő fejlesztési tervek előkészítésében és azok összehangolt megvalósításában. Horváth Csaba a Miniszterelnöki Hivatal államtitkáraként látja el kormánybiztosi feladatait, fizetését nem veszi fel, szolgálati gépjárművet nem vesz igénybe, munkáját háromfős titkárság segíti majd ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Bajnai fogadta Lluís Maria de Pruig-ot

Lluís Maria de Puig, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése elnöke találkozott Bajnai Gordon magyar miniszterelnökkel. Bajnai Gordon miniszterelnök ma délután fogadta a strasbourgi Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének elnökét, a spanyol-katalán nemzetiségű Lluís Maria de Puig urat.

A közgyűlési elnök Szili Katalin korábbi házelnök meghívására érkezett Budapestre, hogy tárgyalásokat folytasson kormányzati és parlamenti szinten a júniusban elfogadott szlovák államnyelvtörvény kérdéséről, illetve annak a magyar kormányzat által több nemzetközi fórumon is felvetett hátrányos következményeiről.

Lluís Maria de PuigBajnai Gordon miniszterelnök ismertette a magyar kormányzat aggályait a módosított szlovák nyelvtörvénnyel kapcsolatban, és megköszönte De Puig elnök úr elvi kiállását a szlovákiai nyelvi diszkriminációval szemben. Bajnai Gordon arra kérte Puig urat, lépjen fel annak érdekében, hogy a szlovák hatóságok januártól se büntethessék a kisebbségi nyelvhasználatot.

De Puig elnök válaszában elmondta, hogy teljes mértékben osztja a magyar aggályokat, és kész közvetíteni a nyelvtörvény ügyében. Az elnök ígéretet tett arra, hogy az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése továbbra is szorosan figyelemmel fogja kísérni a nyelvtörvény körüli fejleményeket. Az elnök a büntetéseket elfogadhatatlannak tartva elmondta, hogy jövőre, a Velencei Bizottság véleményét követően a Parlamenti Közgyűlésben jelentés készülhet a szlovákiai államnyelvtörvény módosításáról.

Bajnai Gordon és Lluís Maria de Puig eszmét cseréltek a romák társadalmi integrációjáról is. A magyar miniszterelnök ismertette a kormány intézkedéseit a romák felzárkóztatása érdekében. De Puig úr méltatta a kormányzat aktív fellépését, és felidézte a spanyolországi romák integrációjának pozitív tapasztalatait ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Szóljon hozzá!