ZETApress

hírportál

Dinnyék a konyhában

GörögdinnyeJó dinnyeszezon várható, a termés mennyiségét és minőségét tekintve is ? mondta Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára délelőtt a Király utcai GastroArt Élménykonyhában.

Az Agrármarketing Centrum (AMC), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az agrártárca (FM) által hét áruházlánc ? ALDI, Auchan, CBA, Lidl, METRO, SPAR, TESCO ? közreműködésével szervezett promóciós kampány nyitó rendezvényén elmondta: a magyarországi görögdinnye termés az előrejelzések szerint mintegy 200 ezer tonna lesz, sárgadinnyéből 18 ezer tonna várható. Görögdinnyét Magyarországon mintegy ötezer hektáron, sárgadinnyét mintegy 600 hektáron termesztenek.

A magyar fogyasztás évente és fejenként 13-15 kilogramm, exportra 80 ezer tonna jut, főként a német, a lengyel, a cseh piacra, és a balti országokba. A legtöbb görögdinnye Békés, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében terem, ez a két termő táj adja a magyarországi görögdinnye-termelés mintegy 70 százalékát. A dinnyetermelők a hektáronkénti 70 ezer forintos közvetlen területalapú támogatás mellett 2015-től hektáronként további 86 ezer forint termeléshez kötött támogatást is kapnak. Így kívánják segíteni az ágazatban dolgozók munkáját a termesztés fejlesztését, a piaci esélyek javítását ? ismertette Czerván György.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke szerint a piaci lehetőségek figyelembevételével a magyar görögdinnye kivitele tovább növelhető. Elmondta, hogy az exportot belátható időn belül mintegy 20 százalékkal szeretnék növelni. Ezt a tervet támogatja az is, hogy megalakult a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete.

Daróczi László, az AMC ügyvezetője elmondta: a magyar görögdinnye fogyasztásösztönző kampánya július 6-tól augusztus 20-ig tart majd. Ez a promóció nemcsak az áruházláncokban zajlik majd, hanem például ifjúsági táborokban, sőt a vizes világbajnokságon, a Margitszigeten is lesz görögdinnye-kóstoltatás. A mostani nyári gyümölcs-promócióra az AMC mintegy húszmillió forintot költ.

Pócs János (Fidesz) országgyűlési képviselő a hevesi és jászsági dinnyetermelők nevében azt sérelmezte, hogy a Tesco áruházakban a többi áruházláncnál olcsóbban ? kilónként 99 forintért ? árulják a magyar görögdinnyét. Ezt megerősítette több, más áruházláncoktól jelenlévő szakember is. Az országgyűlési képviselő elmondta, hogy egy hektáron a jó minőségű görögdinnye előállítása mintegy kétmillió forintjába kerül a termelőknek. Ez alapján reális az áruházláncok többségében a kilónkénti 140-160 forintos ár ? tette hozzá a csányi dinnyetermelő család sarja.

A sajtótájékoztató interaktív részében Tóth Márton válogatott vízilabdázó ? a három évvel korábbi Konyhafőnök tévéműsor egyik versenyzője ? a dinnyéből készíthető ételek világába nyújtott betekintést, Koroknai Klári bartender pedig ízletes dinnyekoktélokat készített.

Szóljon hozzá!