ZETApress

hírportál

Kisfaludy a turizmusért

Elstartolt a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program zászlóshajó projektje. 300 milliárd forint támogatás szálláshely-fejlesztésre ? tudtuk meg reggel a Duna-parti Borkert Bisztróban Kiss Anita moderálásával.

Turizmusunk vonzerejének és versenyképességének növelése érdekében Magyarország eddigi legnagyobb szállásfejlesztési támogatási konstrukcióját jelentette be július 3-án a nemzeti fejlesztési miniszter és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezetője. Ezzel egyúttal elindult a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program is, amelynek a Kisfaludy Szálláshely-fejlesztési Konstrukció a zászlóshajó projektje. A vissza nem térítendő forrásokra épülő támogatási konstrukciót július végégig szakmai konzultációra bocsájtja az MTÜ. A beérkezett észrevételek, vélemények feldolgozása után a támogatási igényeket szeptember elsejétől lehet majd benyújtani. A támogatáshoz igénybe vehető kedvező hitelkonstrukciót a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. elnök-vezérigazgatója mutatta be.

A szálláshely-fejlesztési támogatási konstrukcióról, a hozzá kifejlesztett hiteltermékről, valamint a programot kísérő együttműködés részleteiről közös sajtótájékoztatón beszélt dr. Seszták Miklós fejlesztési miniszter, Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója, Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója és Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. ? A Kisfaludy Szálláshely-fejlesztési Konstrukció a 2030-ig tartó futamidő végéig 2000 szálláshely, a fővároson kívüli kereskedelmi szálláshelyek zömét kitevő szállodák és panziók minőségi fejlesztését teszi lehetővé. A minden idők legnagyobb hazai szállásfejlesztési programjának finanszírozását a kormányzat a program 2030- ig tartó teljes futamidejére biztosítani fogja a hazai költségvetés forrásaiból ? jelentette ki dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter. ? Mindez óriási lendületet ad majd ahhoz, hogy a kormányzat sikerágazata elérhesse ambiciózus célját, a turizmus közvetlen és közvetett GDP- hozzájárulásának a jelenlegi 10%-ról 16%-ra való növelését 2019 végéig ? tette hozzá a tárcavezető.

Guller Zoltán elmondta, hogy a magyar turizmus teljesítménye rendkívül pozitív, 2016-ban rekordévet könyvelhetett el Magyarország turisztikai szempontból. Ahhoz azonban, hogy a siker hosszú távon fenntartható legyen, a legnagyobb turisztikai potenciállal rendelkező térségekben további fejlesztésekre van szükség. A Kisfaludy Program zászlóshajó projektjének, a Kisfaludy Szálláshely-fejlesztési Konstrukciónak legfontosabb törekvése, hogy a stratégiai turizmusfejlesztési célokhoz illeszkedő, azaz üzletileg is hosszútávon fenntartható, versenyképességet javító szálláshelyi fejlesztések jöjjenek létre, első ütemben a kis- és középvállalkozások támogatásával. Ezzel lehetőségből valósággá válik a szállodai szektor minőségi szintlépése, megvalósul a paradigmaváltás a kereskedelmi szálláshelyek bevételi szempontból legjelentősebb szegmenseiben.

Az új támogatási konstrukciót az MTÜ július 3-ától a hónap végégig társadalmi egyeztetésre bocsájtja és széleskörű szakmai konzultáció során kívánja véglegesíteni. A támogatási konstrukció felhívása weboldalukon érhető el ma éjféltől, a szakmai konzultáció keretében érkező észrevételeket pedig a palyazat@mtu.gov.hu emailcímen várja az MTÜ. A fejlesztési források igénylésére pedig már szeptember elsejétől lehetőségük lesz a szállodák és panziók tulajdonosainak. Mivel az MTÜ által ütemezetten meghirdetett Kisfaludy Szálláshely-fejlesztési Konstrukció keretében a pályázók a tervezett fejlesztéseiknek átlagosan legfeljebb 50 százalékát fedezhetik, az MTÜ és az MFB együttműködésének köszönhetően a hiányzó rész biztosításához felhasználhatják az MFB ehhez a programhoz kifejlesztett kedvezményes kamatozású hiteltermékét.

Az MFB Kisfaludy Turizmus-fejlesztési Hitelprogram az MFB Vállalkozásfinanszírozási Program 2020 7.17 hitelcéljaként kerül meghirdetésre a Kisfaludy Szállás-fejlesztési Konstrukció indításával egy időben. A hitelprogram Magyarország egész területén megvalósuló turisztikai beruházások rendkívül kedvező árazású finanszírozásával segíti elő a kereskedelmi szálláshelyek szolgáltatásainak fejlesztését, új kapacitások létrehozását, meglévő kapacitásaik bővítését, kihasználtságuk javítását, illetve a szálláshely működéséből származó árbevételek növelését. A hitel emellett a hazai vendéglátóhelyek infrastruktúrájának fejlesztéséhez, új attrakciók létrehozásához, a meglévők fejlesztéséhez, rendezvényszervezéshez szükséges beruházások megvalósításához is igénybe vehető.

Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója szerint a hitelprogram tökéletesen illeszkedik a vissza nem térítendő támogatáshoz is, de önállóan is ideális megoldás. Hatékonyan járul hozzá a magyar turizmus minőségi fejlesztéséhez, versenyképességének növeléséhez, meglévő szerepének erősítéséhez és ezen keresztül hazánk turisztikai vonzerejének növeléséhez. Az MTÜ és az MFB együttműködése túlmutat a szeptember elején induló programokon. A jövőben a turisztikai fejlesztési programok lebonyolítása során az MFB lesz az MTÜ stratégiai banki partnere. Összehangolják továbbá a termékfejlesztést, az új programokról szóló kommunikációt, valamint szakértői együttműködést is folytatnak a pályázatok és hiteltermékek kidolgozása és működtetése közben.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége is üdvözli és partnerként támogatja, hogy az MTÜ elindítja szálláshely-fejlesztéseket támogató programját, amivel elkezdődhetnek a pénzügyi-gazdasági válság miatt elhalasztott karbantartások, korszerűsítések, minőségjavító fejlesztések. Könnyid László szerint ez azért is fontos, mert az utazók elvárják a kifogástalan minőséget. Az átgondolt fejlesztések eredményként a magyar szállodák az egyre magasabb hazai vendégigények teljesítése mellett egy intenzív nemzetközi piaci környezetben is sikeresebben képesek megállni a helyüket. A támogatás felhasználásával a szálláshelyek sikeresen teljesíthetik egyúttal a Hotelstars Union minősítési rendszer előírásait is, amely amellett, hogy Magyarországon a szállodák minősítő nemzeti védjegye is, egyúttal egy közel 500 milliós európai uniós piacon, 17 tagországban jelenti ugyanazt a garanciát a vendégek számára a csillagok számával kifejezett minőségre.

A Kisfaludy-program névadója

A Balaton térségét is kiemelten fejlesztő turisztikai program Kisfaludy Sándor (1772-1844) költő nevét viseli. Neve a múltban is összefonódott a térség fellendülésével, a Balaton fejlődésével, a tó első gőzhajója is az ő nevét vette fel. Kisfaludy Sándor különösen kötődött a Balaton vidékéhez, főként Balatonfüredhez ? hangzott el a sajtótájékoztatón. Sokat tett kultúrájának fejlesztéséért, nevéhez fűződik az állandó színjátszás meghonosítása Balatonfüreden, ahol megalapította a tó vidékének első magyar nyelvű kőszínházát. Kisfaludy Sándort a Balaton költőjeként is számon tartjuk, hiszen verseinek visszatérő, kedvelt témája a magyar tenger, és maga is igen sok időt töltött a tónál.

2 hozzászólás

  1. A Kisfaludy-program névadójának szerzője Kisfaludy Sándort és Károlyt összekeveri, mint költőt és testvérét. Előbbi Szegedy Róza révén Badacsonyhoz, utóbbi Füredhez kapcsolódik! Melyikük nevét viseli az első balatoni gőzhajó?

  2. Kisfaludy Sándornak (1772-1844) is sok köze van Balatonfüredhez, mert a nyarakat öccse: Károly (1788-1830) halála után rendszeresen ott töltötte és az első kőszínházat is ott építtette közadakozásból 1830-31-ben. Ezt emléktábla is hirdeti a Gyógy tér 1. falán. Neje: Szegedy Róza 1832-ben hunyt el. Zala megye közössége 1876-ban szobrot állított Sándornak Füreden. Az 1846-ban vízre bocsátott első balatoni lapátkerekes gőzhajó a Kisfaludy nevet viseli.