ZETApress

hírportál

Megújul a regionális hírszolgáltatás az MTV-ben

Országos tudósítói hálózat kiépítését kezdi meg jövőre a Magyar Televízió, amely az eddiginél több vidéki településről informál majd Híradójának esti főkiadásában is.

Cegléd, Eger, Győr, Kaposvár, Nyíregyháza, Salgótarján, Székesfehérvár, Szolnok, és Zalaegerszeg olyan városok, amelyekről 2007-ben minden korábbinál több hír kerülhet be a Magyar Televízió regionális hírműsoraiba és országos Híradójának este hétkor kezdődő főkiadásába. Erre az teremt lehetőséget, hogy az MTV jövőre megkezdi országos tudósítói hálózatának kiépítését úgy, hogy közben megőrzi, de új irányítás alá helyezi vidéki stúdióit, és bővíti feladatkörüket.

A regionális hírszolgáltatás megújítása összefüggésben van azzal, hogy a vezető köztelevízió ? a munkaszervezet folytatódó korszerűsítésének jegyében ? összevonja a korábban elkülönülten működő Regionális és Hír Főszerkesztőséget. Rudi Zoltán elnök szerint ez logikus lépés, hiszen mindkét főszerkesztőség döntően hírműsorokat készít, de ezt a jövőben egységes irányítás alatt, költség-hatékonyan, és ugyanolyan minőségi újságíró-szakmai szempontok szerint teszik a regionális és országos híradók.

A döntést hátterében az is áll, hogy eddig egy műsorperc előállítása csaknem kétszer annyiba került a Regionális Főszerkesztőségen, mint a Hír Főszerkesztőségen. Ugyancsak tény, hogy míg a regionális stúdiók nagyjából az MTV összes műsoridejének egy százalékát készítették, addig az intézmény büdzséjéből tíz százalékkal részesedtek.

A Hír Főszerkesztőség vezetésével bővül a vidéki stúdiók feladatköre

Az MTV Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítása után, január 15-étől már a Kert Attila hírigazgató vezette Hír Főszerkesztőség irányítja a három saját tevékenységét megújító vidéki stúdió (Szeged, Pécs, Miskolc) munkáját. A Budapesti Regionális Szerkesztőséget viszont magába olvasztja a központi Híradó. Ez is spórolás, hiszen így nem fordulhat elő, hogy egy-egy fővárosi rendezvényen két MTV-s stáb legyen jelen.

Ugyancsak a Hír Főszerkesztőség égisze alatt készülnek majd a debreceni és a soproni regionális hírműsorok, továbbra is úgynevezett külső gyártásban. Az MTV ugyanakkor március 5-i hatállyal felmondta a Pannon-Sopron Kft.-vel kötött szerződését. Ebből a térségből az eddigi költségek nagyjából feléért kíván hírműsort gyártatni a köztévé.

A változás dacára továbbra is hétköznaponként háromszor tíz percben kerül képernyőre az MTV-ben regionális híradó, a hat körzetben más-más tartalommal. A szervezeti korszerűsítés tehát nem érinti az adásidőt, így a nézők változatlanul a megszokott időpontokban és időtartamban, de már több településről informálódhatnak tágabb lakókörzetük életéről.

Az MTV két stúdiója, a pécsi és a szegedi jövőre újabb feladatokat is kap, több produkciót készít a korábbinál. Szegeden például már létrejött a szinkronstúdió. Mindez azt szolgálja, hogy az eddiginél jobban kihasználja a vidéki szerkesztőségek erőforrásait az MTV. Eddig a Regionális Főszerkesztőség égisze alatt nemcsak hír-, hanem kisebbségi műsorok is készültek. Ezek szakmai irányítását jövőre a Közéleti Főszerkesztőség veszi át.

Szóljon hozzá!